Dokumentaristou na Kavkaze. I tak může vypadat dobrovolnický pobyt | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Dokumentaristou na Kavkaze. I tak může vypadat dobrovolnický pobyt

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Barbora Roubalová (Středa, 22. říjen 2014)

Půl roku působil doktorand naší fakulty Jan Blinka v gruzínském hlavním městě Tbilisi jako dobrovolník v místní neziskovce. Během pobytu natočil se svou kolegyní Zuzanou Tokárovou dokumentární film o gruzínsko-osetinských vztazích s názvem Divided. Konečný výsledek měli minulou středu možnost shlédnout i diváci v Brně.

Promítací večer s následnou diskuzí a ochutnávkou gruzínských delikates připravila nezisková organizace BeInternational. Moderátorské role se ujal David Inashvili, který z Gruzie pochází a do Brna přijel pracovat jako koordinátor Evropské dobrovolné služby (EDS). Právě tento program Evropské unie nabízí mladým lidem možnost strávit až jeden rok v cizí zemi jako dobrovolník.

A využil ho i Jan Blinka. Dokumentární film připravoval pro Caucasian House, svou hostitelskou organizaci. Pomocí snímku chtěl hlavně informovat mladé lidi o situaci v Osetii, o které gruzínská média mlčí. „Ve filmu se k tématu vyjadřují pouze Gruzínci, obyvatelé Osetie v něm vystoupit nechtěli. A pokud jsme s nimi hovořili, jejich vyjádření byla vždy v souladu s oficiálními stanovisky osetinské vlády,“ vysvětlil Blinka důvod jednostranného pojetí dokumentu. Kromě činností spojených s filmováním pomáhal Jan v organizaci Člověk v tísni, a dokonce mu zbylo i dost času na cestování. Pozitivní zkušenost s dobrovolnictvím v cizině potvrdily i dvě dívky z publika, které se do diskuze přidaly a sdílely své zážitky z Evropské dobrovolné služby v Chorvatsku a Nizozemí.

Vyjet mohou mladí lidé nejen do států Evropské unie, ale i na Island, do Norska či do zemí Východního partnerství. O nedostatek peněz na dlouhodobý pobyt v zahraničí se bát nemusí. Většinu nákladů uhradí Evropská unie. Podporuje projekty z oblasti kultury, sportu, sociální péče, ekologie či rozvojové spolupráce.

BeInternational je jednou z českých neziskových organizací, které mají status vysílací organizace pro EDS. Pokud vás tedy příliš neláká klasický studijní Erasmus nebo jste již dostudovali a nemáte příliš chuť se okamžitě vrhnout do pracovního procesu, zve vás BeInternational v pondělí 3. listopadu do Spolkovny (suterén FSS, místnost č. 8), kde se dozvíte kompletní informace o Evropské dobrovolné službě. Odkaz na facebookovou událost: https://www.facebook.com/…23768425120/

blog comments powered by Disqus