Nestuduješ? Nevadí, plať. | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Nestuduješ? Nevadí, plať.

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Nikola Krejčířová (Sobota,  7. březen 2009)

Na první pohled scénář povědomý většině z nás. Zuzka se přihlásila na vysokou školu, udělala přijímačky, byla přijata, zapsána, studovala mezifakultně žurnalistiku s češtinou. Idylka, typický průběh. Po pár letech se, jak už to bývá, dopracovala až ke státnicím. Ty na žurnalistice úspěšně složila. Na druhém oboru už to tak růžově nedopadlo. Těsně před ukončením ji totiž vyhodili… A ejhle, co se nestalo. Po půl roce dopis ze studijního naší alma mater: urychleně zaplaťte poplatky za prodloužené studium, nebo je budeme vymáhat exekučně!

Vezměme to ale pěkně od začátku. Když Zuzka udělala státnice na na naší fakultě, ještě netušila, jak jí dokončení studia „zavaří“ její druhý obor na Filozofické fakultě. Zbývaly jí už jen dva předměty, aby mohla jít ke státnicím i tam. Bohužel u jednoho z nich se nezadařilo, Zuzana si nesedla s vyučujícím a ten ji dvakrát vyhodil od zkoušky. Ať už to bylo jak chce, když požádala o další opravný termín, odmítl jej učitel vypsat, ačkoliv na něj mají studenti podle studijního řádu nárok. U vedení fakulty se ničeho nedovolala a tak zkrátka „vyletěla“. To však není jediné, co Zuzce zanechalo hořkou pachuť v ústech.

„Jelikož mě z fildy vyhodili od zkoušky v jarním semestru a nemohla jsem jít dál, do podzimního semestru jsem se ani nezapsala. Přesto ze mě FSS vymáhala poplatky s tím, že jsem se prý měla sama odhlásit ze studia,“ vysvětluje Zuzana. Domnívala se totiž, že se poplatky platí za započatý semestr. A jelikož se do něj nezapsala, logicky ho neměla jak začít. Zuzanu však považovali za studenta až do prosince, kdy jí teprve poslali oznámení o ukončení studia. „To mi přijde opravdu absurdní. Všichni přece známe ta výhružná upozornění ze studijního, že kdo se včas nezapíše do semestru, má smůlu a nebude už považován za studenta,“ popisuje. Proti rozhodnutí, aby platila za dobu, kdy na škole prakticky nestudovala, se samozřejmě odvolala. Poplatek jí byl snížen ze 13 900 na pouhopouhých 9 900 korun českých. No nekupte si za to jeden neodstudovaný semestr!

Nebylo by fér, kdyby škola studenty na podobné věci upozornila předem? Místo toho kolují všemožné mylné výklady toho, jak a kdy se poplatky vyměřují, včetně toho ze studijního oddělení. Není se čemu divit, že byla Zuzana z vyměřených poplatků překvapená. Jistě by stálo za to zamyslet se nad logickým sjednocením některých procesů. Studenti jsou na jednu stranu upozorňováni, že pokud si nekliknou v ISu, mají smůlu. Na druhou stranu pokud tak neučiní, jsou dále studenty, a ticho po pěšině. Až za pár měsíců se budou divit. Fakulta už méně, té přibude do kasičky pěkná sumička.

Pozn. red.: Studentka si nepřála z pochopitelných důvodů uvést celé jméno.

blog comments powered by Disqus