Proti: Dřív se začne, dřív se skončí | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Proti: Dřív se začne, dřív se skončí

Do rubriky Minitéma napsal Martina Beránková (Čtvrtek, 30. říjen 2008)

Nevím jistě, jestli se někdo ze studentstva vůbec pozastavil nad relativně brzkým datem začátku výuky na naší škole. Pokud ano, tak možná jen ten, kdo už nějakou vysokou školu u nás v republice studoval a tudíž ví, že většina univerzit má ve zvyku začít podzimní (někdy také zimní) semestr o týden, respektive dva týdny později než naše škola mateřská. Proto pro studenty s touto zkušeností může být výuka 15. září důvodem k určité přiměřené nevoli.

Podle mého názoru není ale tak úplně na místě se proti tomuto brzkému startu nějak zásadně vyhrazovat. Můžeme přiznat, že začít se studiem o nějaký ten týden později je (a případně by bylo) přinejmenším příjemnější, ale pozměnit připravený harmonogram výuky na daný semestr patrně nemůžeme. Jediná naše možnost volby je změnit vysokou školu, kde se začíná se studiem později. To by ale bylo, nebojím se použít to slovo, stupidní. Snad se shodneme, že naší školu máme rádi (nebo ji teprve začínáme přicházet na chuť), tak ji tento malý nešvar nejspíš budeme muset odpustit. Týden sem, týden tam. Dřív se začne, dřív se skončí. Tak proč se tím vůbec zabývat? Jak se říká, nervy máme pouze jedny, proto nespěchejme s tím si je opotřebit. Příležitostí k tomu nám život připraví ještě mnoho. Myslím, že ani vám toto téma pravděpodobně nepřipadá o nic vážnější na diskuzi, než to, že týden začíná pondělím a slepice snáší vajíčka.

Proto je třeba se na problém brzkého začátku školního roku na naší škole podívat spíše s nadhledem. Většině z nás by sice vyhovovalo začít semestr až říjnovým měsícem, ale chmury z naší tváře může odvrátit vzpomínka na léta základky, kdy škola volala už 1. týden v září.

blog comments powered by Disqus