Za skříňky v šatně se možná bude platit až tisíc korun! | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Za skříňky v šatně se možná bude platit až tisíc korun!

Do rubriky Rubriky napsal Stanislav Kamenský (Úterý, 28. říjen 2008)

Dva roky trvající problém s nedostatkem volných skříněk v šatně se blíží ke konci. Vedení fakulty se ovšem nerozhodlo s nešvarem nevracení klíčů bojovat. Hodlá skříňky za peníze studentům dlouhodobě pronajímat.

Vedoucí správy budov Jan Jebaz na rovinu říká, že k radikálnímu řešení je přimělo chování studentů. „Všechny naše pokusy o rozumné řešení selhaly, studenti jsou prostě sobečtí. A neustále vyklízet skřínky nebo zabavovat klíče prostě nemůžeme.“ Právě ze správy budov proto přišly dva návrhy řešení. Buďto bude fakulta pronajímat jednotlivé skříňky, nebo rovnou celou šatnu přepustí soukromé společnosti, která dostane ve výběru poplatků volnou ruku.

Oba návrhy nyní posoudí Akademický senát, kde je podle našeho průzkumu většina členů nakloněna první variantě. „Budeme požadovat, aby členové studentské komory měli právo na skříňku zdarma. Jinak nemáme námitky. Situace totiž zůstane stejná jako dosud, kdy si klíče od skříněk přivlastnila hrstka studentů. Jen fakulta z toho konečně bude také něco mít,“ potvrdil senátor Alexandr Habčák.

Výše poplatku za skříňku, kterému už se po vzoru školného začalo říkat skříňkovné, je prozatím plánována na tisíc korun za školní rok. Institut pro sociální záležitosti studentů (ISZS) už zaslal vedení fakulty a správě budov protest, ve kterém upozorňuje na nepřiměřenost této částky a varuje před vlnou nespokojenosti. Zdá se však, že tentokrát ničeho nedosáhne.

„Studenti by si měli uvědomit, že si za to mohou sami. Na případný odpor jsme připraveni, ať už ve formě petic nebo demonstrací. Ale i kdyby se někteří zkusili přivázat ke skříňkám řetězem, mají smůlu,“ říká nekompromisně Jebaz. „A pokud by snad chtěli provoz zpoplatněné šatny bojkotovat, tím lépe pro nás. Jakožto nepotřebnou ji můžeme úplně zrušit a z volné místnosti uděláme další učebnu. Beztak nám současná kapacita nestačí,“ dodává.

blog comments powered by Disqus