Zdroje energie si může každá země vybrat sama, říká německý vyslanec | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Zdroje energie si může každá země vybrat sama, říká německý vyslanec

Do rubriky Fakultní ruchy napsal Jaroslav Šeděnka (Neděle, 16. říjen 2011)

Mohou nahradit obnovitelné zdroje jadernou energii? Také o tom mluvili 5. října hosté Česko-německého dne na naší fakultě. Celé dopoledne v aule debatovali řečníci o evropské integraci jako reakci na měnovou krizi a o budoucnosti jaderné energie a obnovitelných zdrojů. Jedním z nich byl německý vyslanec Ingo von Voss, který představil národní plán na zrušení všech jaderných elektráren.

Rozhodnutí o odstavení jaderných elektráren v Německu předcházela katastrofa v japonské Fukušimě. Nepřipadá vám, že si tento krok vynutilo veřejné mínění, které se může zase kdykoliv změnit?

Neštěstí ve Fukušimě samozřejmě naše rozhodnutí urychlilo. Ale nejde přece o první jadernou havárii. Odstavení elektráren je výsledek mnohaleté diskuse v německé společnosti. Veřejnost je na to připravená.

Ke zrušení jaderné energetiky přistoupilo Německo kvůli bezpečnosti. Nemáte obavy z jaderných elektráren v České republice?

Každá země na světě se může sama rozhodnout, jakým způsobem bude vyrábět energii. Pro nás je důležité, že jsou v Evropské unii kladeny vysoké nároky na zabezpečení jaderných elektráren. Usilujeme o to, aby byly co nejpřísnější. Vysvětlujeme také důvody, proč jsme se rozhodli pro obnovitelné zdroje a proč by o tom mohly uvažovat i ostatní země. Proto jsem rád, že jsem se mohl účastnit dnešní debaty.

Nový ředitel ČEZu Daniel Beneš krátce po nastoupení do funkce oznámil plány na výstavbu třetí jaderné elektrárny. Setkal jste se s ním?

S novým ředitelem ČEZu jsem se zatím nepotkal, byl do funkce dosazen teprve nedávno. Určitě s ním ale já nebo mí kolegové budeme mluvit.

Jaký máte vy sám názor na obnovitelné energetické zdroje?

Trochu mě trápí, že rozšiřování obnovitelné energie způsobí velké změny v krajině. Bude potřeba vybudovat spoustu rozvodných sítí. Přesto jsem ale přesvědčený, že to je správná cesta.

blog comments powered by Disqus