Tři otázky pro … Zuzanu Zmeškalovou z Gender centra | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Tři otázky pro … Zuzanu Zmeškalovou z Gender centra

Do rubriky Kultura napsala Michaela Dočkalová (Sobota, 15. říjen 2011)

K šálku čaje si mohou návštěvníci Sluneční čajovny vychutnat také zajímavý film. Gender centrum tam totiž bude každou první středu v měsíci od 18 hodin promítat snímky s gay a qeer tématikou. Jednou z pořadatelek filmových večerů je i Zuzana Zmeškalová.

Podle čeho jste vybírali filmy pro tento akademický rok?

Navazujeme na promítání z minulých semestrů, kdy jsme ve filmech upozorňovali na tabu spojená s tělem, mýtem krásy, genderovými stereotypy a aktivismem sexuálních menšin. Teď bychom chtěli přiblížit i téma coming outu nebo naplňování genderových rolí.

Jaké jsou reakce diváků?

Ne vždy máme zpětnou vazbu. Chceme hlavně přinášet lehce lehce kontroverzní témata, která mohou třeba jiné filmové kluby opomíjet. Očekáváme proto i rozpolcené reakce v publiku.

Mají studenti zájem takové filmy sledovat?

Každý semestr je na fakultě spousta akcí, a proto nemůžeme počítat s masovou účastí na našich promítáních. To ale není ani náš záměr. Nezajišťujeme pouze studentskou zábavu. Chceme nastartovat diskusi a šířit povědomí o genderu. Daří se nám oslovovat hlavně ty, kteří se o tématiku genderu a sexuálních menšin zajímají. Samozřejmě bychom ale byli rádi, kdyby přišli i studenti a studentky, kteří o problematice nic neví.

blog comments powered by Disqus