Kurzy Soft skills zvyšují uplatnění absolventů | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Kurzy Soft skills zvyšují uplatnění absolventů

Do rubriky Univerzita napsala Vendula Karásková (Úterý, 18. říjen 2011)

Sebeprezentace, vyjednávání, argumentace či asertivita. Právě tyto schopnosti chybí podle personalistů velkých firem absolventům vysokých škol. Pracovníci Centra jazykového vzdělávání naší univerzity se to rozhodli změnit. Pro zájemce z celé univerzity zdarma organizují kurzy takzvaných soft skills v cizích jazycích.

„Ptali jsme se studentů i personalistů, jaké vlastnosti jsou v praxi opravdu potřeba. Studentům podle personalistů nejvíce chybí právě schopnost dobré komunikace a sebeprezentace, další dovednosti je může zaměstnavatel naučit sám,“ vylíčila garantka kurzů Hana Katrňáková. Připravit účastníky co nejlépe na budoucí profesi se lektoři snaží už tři roky, za tu dobu opakovaně nabídli zájemcům celkem šestadvacet kurzů. Mezi nejoblíbenější patří lekce kreativity, interkulturní komunikace nebo kritického myšlení. „Zaujal mě kurz emoční inteligence, bohužel jsem si ale nabídky všimla pozdě a skoro všechny kurzy už byly obsazené,“ zalitovala studentka magisterské psychologie Iveta Lukáčová. „Většina kurzů má kapacitu omezenou na patnáct lidí. Zájemci nás ale mohou kontaktovat, i když je kurz již obsazený. Vždy se totiž na poslední chvíli nějaké místo uvolní,“ uvedla Katrňáková.

Kurzu se může zúčastnit kdokoliv z univerzity, vedle sebe se tedy může učit bakalář, doktorand, zaměstnanec rektorátu či profesor. Přizvaní odborníci z praxe spolu s vyučujícími ve vybraných kurzech dávají účastníkům okamžitou zpětnou vazbu. Prakticky je tak například naučí, jak vystupovat u pracovního pohovoru. „Po skončení kurzu nám dokonce jedna účastnice napsala, že jako matka dvou dětí si nemyslela, že může dostat vysněnou práci. Prý také díky naší přípravě u pohovoru uspěla,“ řekla Katrňáková.

Lektoři budou blokové kurzy učit až do konce tohoto semestru, v květnu příštího roku celý projekt COMPACT, jehož jsou součástí, skončí. Organizátoři by ale chtěli některé kurzy nabízet i v budoucnu a jejich části začlenit i do svých univerzitních předmětů. Přehled všech kurzů a informace o nich mohou zájemci najít na lingua.muni.cz.

blog comments powered by Disqus