Šéfredaktor Mladé fronty věštil z křišťálové koule | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Šéfredaktor Mladé fronty věštil z křišťálové koule

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Adéla Beranová (Čtvrtek, 13. říjen 2011)

Blok středečních přednášek Mladé fronty DNES zahájil její šéfredaktor Robert Čásenský. Studentům se ve středu 12. října snažil přiblížit, jak se změnil novinový trh za posledních deset let. Přednáška byla pro velký zájem přesunuta z menších prostor do auly.

„Za tu dobu, kdy se pohybuji v médiích, se výrazně zvýšila kvalita novinářské práce a noviny se celkově zprofesionalizovaly i v oblasti redakčních kodexů a pravidel pro nakládání s informacemi,“ ohodnotil práci dnešních novinářů Čásenský. Kromě toho se šéfredaktor rozpovídal o hlavních trendech, které potkaly mediální branži od roku 2001 do současnosti. V průběhu přednášky se také snažil zanalyzovat příčiny poklesu prodeje deníků a důvody dnes již poloviční sledovanosti televizních pořadů.

V prostoru pro dotazy zajímala studenty samotná práce novináře, porovnání tisku a zpravodajských serverů nebo Čásenského názor na bulvární tisk. Na závěr přednášky se šéfredaktor pustil do, podle svých slov, věštění z křišťálové koule. Předpověděl další, přibližně poloviční pokles čtenosti, ale také nárůst už tak vzestupného zájmu o internetové zpravodajství. Jeho prognózy oceňuje studentka prvního ročníku žurnalistiky Kateřina Šafářová: „Zaujala mě zejména očekávání ohledně toho, jakým směrem se bude novinový trh v dalších letech ubírat. Tištěná média v současnosti rozhodně nemají jednoduché postavení a musí bojovat o své čtenáře víc, než kdy jindy.“

Další ze série přednášek MF Dnes s názvem Ověřování informací v investigativních kauzách, ochrana před případnými soudními procesy bude 9. listopadu prezentovat Jiří Kubík.

blog comments powered by Disqus