Kdo nemá kruhy, musí si je vymyslet | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Kdo nemá kruhy, musí si je vymyslet

Do rubriky Ostatní napsala Tereza Cajthamlová (Pátek, 11. listopad 2011)

Když student naší fakulty přijede po prvním týdnu z Brna domů, rodiče se obvykle dožadují dvou informací: chtějí vidět index a rádi by slyšeli co nejpodrobnější popis lidí ze studijního kruhu. Protože se však místo odpovědí dočkají jen nechápavého mlčení, začnou svého potomka podezřívat z toho, že na žádnou univerzitu snad ani nechodí.

Oba fenomény vysokoškolského studia měl totiž na naší fakultě nahradit IS. Zatímco funkci papírového indexu plní systém beze zbytku, virtuální sdružování lidí podle oborů se mu zatím nedaří. O aplikaci, která umožňuje vyhledat spolužáky podle oborového zaměření a imatrikulačního ročníku, studenti většinou neví.

Rozhodně to však neznamená, že by byl oborový život kvůli tomu nudný. Skupinky spolužáků nevznikají automaticky jako na jiných školách, ale tvoří se třeba podle zájmů nebo časových možností svých členů. Místo v kruzích se tak scházíme například při akcích Spolku přátel ptáka Ludvíka, na Sockapu nebo navštěvujeme pravidelné psychostředy či antropočtvrtky. Nakonec, bylo by divné, kdyby se studenti sociálních věd nechtěli sdružovat.

Kromě pěkných zážitků sdílí spolužáci i starosti spojené se studiem. Své by mohli vyprávět politologové, kterým se teď nečekaně o dva týdny posunula uzávěrka pro odevzdání diplomových prací. Podrobně se problému v tomto čísle věnovala redaktorka Andrea Bukovská.

Příjemnou zábavu při čtení přeje

Tereza Cajthamlová, šéfredaktorka cajthamlova@casopishalas.cz

blog comments powered by Disqus