Studenti diskutovali s europoslanci | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Studenti diskutovali s europoslanci

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Martina Marková (Úterý,  8. listopad 2011)

O současném i budoucím stavu Evropské unie diskutovali Oldřich Vlasák, Miloslav Ransdorf a Petr Kaniok v pátek 21. října na konferenci na naší fakultě. Posluchači se dozvěděli více o Lisabonské smlouvě či o současné hospodářské situaci, slyšeli i zajímavosti ze zasedání Evropského parlamentu.

„Důvodem dnešní diskuze je co nejvíce přiblížit občanům práci Evropského parlamentu a europoslanců,“ sdělil ve své krátké úvodní řeči zástupce Informační kanceláře Evropského parlamentu na Slovensku Robert Hajšel. Jako první promluvil Oldřich Vlasák, poslanec za ODS, který v Evropském parlamentu působí již druhé volební období. „Chci jen říct, že v Evropském parlamentu je klima trochu jiné, než jaké ho znáte z českého parlamentu. My jsme schopni se, napříč politickými stranami, dohodnout ve prospěch zájmu České republiky,“ zdůraznil Vlasák. „Koeficient blbuvzdornosti v Evropském parlamentu je mnohem vyšší než v parlamentu národním,“ přisadil si Miloslav Ransdorf z KSČM, který ve své velice obsáhlé úvodní řeči nakousl téměř všechna témata, kterých se diskuze měla týkat.

Diskuze se zúčastnil i zástupce akademické půdy, odborný asistent z Katedry mezinárodních vztahů, Petr Kaniok. Ve svém projevu zdůraznil nutnost, aby Evropský parlament měl do budoucnosti více pravomocí. „V současnosti nemá právo iniciovat legislativu a nemá přímou vazbu na Evropskou komisi,“ upřesnil Kaniok. To by se mělo časem změnit.

Po představení názorů diskutujících, které trvalo více jak polovinu času určeného na konferenci, přišla na řadu diskuze. Hosté ochotně odpovídali na dotazy přítomných studentů, kteří se mimo jiné dozvěděli, co se řeší na zasedáních. „Řešili jsme nutnost záchrany rezavé evropské veverky, která je ohrožena invazí americké šedé veverky. Nakonec se ukázalo, že jediná výhoda severoamerické veverky oproti evropské je ta, že dokáže chroupat nezralé žaludy,“ přiblížil nám jedno ze zasedání Ransdorf.

Student mezinárodních vztahů a politologie Josef Leisser zhodnotil celou akci slovy: „Konference přinesla hlavně to, že byli konečně vidět i účastníci politického jednání, nejen odborníci a analytici. Ale nic nového se de facto neřeklo. Například o tématu rozšiřování Evropské unie se neřeklo vůbec nic.“

blog comments powered by Disqus