Předání novinářské ceny se konalo na naší fakultě | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Předání novinářské ceny se konalo na naší fakultě

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Adéla Procházková (Pondělí, 28. listopad 2011)

Cenu pro nejlepšího regionálního novináře roku 2011 převzala v pátek 11. listopadu v atriu naší fakulty redaktorka českobudějovického Českého rozhlasu Hana Soukupová a novinář Radek Gális z českobudějo­vického Deníku. Cenu za nejlepší rozhlasový a novinový profil osobnosti předal ředitel nadace Konrada Adenauera Hubert Gering.

Večerní program zahájili svými zdravicemi ředitel nadace Hubert Gering a děkan naší fakulty Břetislav Dančák. „Jsme fakultou relativně mladou, ale zato velmi dynamickou a produktivní. Jedním z výsledků našeho snažení je dnešní předávání této prestižní ceny právě v prostorách naší fakulty. Za dvacetiletou historii nadace totiž stojí také čtrnáctiletá spolupráce s Mezinárodním politologickým ústavem naší univerzity,“ přivítal Dančák na konferenci více než osmdesát novinářů.

Práce regionálních novinářů je náročnější

Pro cenu v letošní kategorii publicistický profil si po ukončení debaty přišla Hana Soukupová za svůj rozhlasový příspěvek o Davídkovi vychovávaném pěstouny, k němuž získávala podklady několik let. Radek Gális byl oceněn za novinový profil legendární budějovické postavy Ládi Kajbara, sociálně slabého člověka, kterého si celé město pamatuje z místních ulic, hospod a parků, přestože teď žije v sociálním zařízení. „Posluchačova pozornost je křehká, protože rozhlas poslouchá, když věší záclony nebo řídí. Přinejmenším si díky této ceně můžu říct, že alespoň čtyři lidi z poroty poslouchali pozorně. Jelikož jsem nad tím strávila několik nocí a víkendů, mám z ní velkou radost,“ dodala Soukupová.

Soutěž o nejlepšího regionálního novináře vyhlásila nadace Konrada Adenauera podeváté. Přihlásilo se do ní devadesát čtyři novinářů. „Účast byla letos výrazně vyšší oproti loňským ročníkům. Je skvělé, že se soutěž novinářům vryla do paměti a stala se pro ně otázkou prestiže,“ radovala se projektová manažerka nadace Konrada Adenauera Alena Falathová. „Na regionální novináře se v Česku podle mě docela zapomíná. Pracují ve velmi těžkých podmínkách, ať už se to týká financí nebo času na práci. Proto také regionální novináře dlouhodobě podporujeme například i různými vzdělávacími programy,“ doplnila Falathová.

Kromě samotného slavnostního předání se diskutovalo o korupci v médiích. Debatujícími hosty byli investigativní novináři Ondřej Kundra z Respektu, István Léko z České pozice a Karel Randák z Nadace proti korupci. Nezůstali pouze u tématu odhalování korupce. Jedním z nejdůležitějších probíraných problémů byla samotná korupce v některých médiích a vliv inzerentů a majitelů na jejich obsah. „Politika a byznys dokáže víc tlačit na regionální noviny než na ty celostátní. Starosta města je mnohem větší boss než premiér Nečas. Regionální novináři nesou svou kůži na trh. Soucítím s nimi,“ zhodnotil situaci Léko.

blog comments powered by Disqus