Gajda versus Masaryk: Hodina dějepisu nebo pokus o detektivku? | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Gajda versus Masaryk: Hodina dějepisu nebo pokus o detektivku?

Do rubriky Kultura napsala Michaela Dočkalová (Středa, 30. listopad 2011)

Občanské sdružení Be International nám představilo první hru z cyklu Divadla nevšedních hrdinů s názvem Gajda versus Masaryk. Herci nás chtěli seznámit s Radolem Gajdou a uvést nás do historických souvislostí. Zatím co první předsevzetí se jakžtakž povedlo, druhé rozhodně ne.

Tomáše Garrigua Masaryka netřeba představovat. Gajdu už raději ano. Radola Gajda, vlastním jménem Rudolf Geidl, byl českým vojákem a velitelem československých legií v Rusku. Nějakou dobu bojoval i na straně ruských bělogvardějců. V období první republiky byl vůdcem českých fašistů. Gajdy se náš první československý prezident skutečně obával.

Hlavním tématem hry je záhadná smrt Radoly Gajdy. Hra je tvořena detektivem a dvěma budižkničemy, hercem V a hercem Z. Zatímco detektiv naznačuje, jak vražda mohla proběhnout, druzí dva se ji snaží co nejvěrohodněji zinscenovat.

Ztracená pointa

Na začátku, kdy detektiv předčítá možné způsoby zabití a jeho pomocníci je názorně předvádí, se vše zdá jasné a srozumitelné. Diváci se dokonce i zasmějí, když se jich detektiv ptá, co dělali 14. února tohoto roku. A protože chce rychlou odpověď, nikdo z diváků nedokáže zareagovat. Následně se detektiv ještě o pár vtipných skečů pokusí, ale ty vyvolají jen zdvořilá uchechtnutí u jednotlivců.

Divák se jen ztrácí ve změti nejrůznějších scén, které chvílemi nemají hlavu ani patu. Herci V a Z společně s detektivem vymýšlejí jednu absurdní inscenaci vraždy za druhou, až se nakonec celá pointa hry někam vytratí. A možná, že ji diváci už ani nečekají. Po skončení představení však nikdo nemůže pochybovat o tom, že liberální Masaryk a fašistický Gajda se vskutku nikdy přáteli stát nemohli.

Fašismus nemám rád

Po skončení divadelní hry se konala krátká diskuze s režisérem Pavlem Baďurou. Moderátor několikrát neúspěšně vyzval publikum k zodpovězení otázky, kdo byl Radola Gajda. Pak už se raději ptali jen diváci. Předmětem se stal Gajda a jeho postavení v dějinách. Nakonec se diskuze stočila k fašismu a liberální demokracii. Režisér nám prozradil, že na fašismu nemá rád především to, že lidem diktuje, co mají a nemají dělat. Radola Gajda je ale podle něj v našich dějinách spíše postavou pozitivní.

blog comments powered by Disqus