Myšlenka tutorství opět žije | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Myšlenka tutorství opět žije

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Martina Pelcová (Neděle, 16. listopad 2008)

Na naší fakultě je o nové studenty dobře postaráno. Každým rokem se nejmladší přírůstky akademické obce setkávají v rámci Prvákovin, mezi přednáškami louskají stejnojmenný manuál k použití fakulty a na některých oborech jezdí na seznamovací víkendy organizované staršími kolegy. A to ještě na fakultě existuje skupina lidí sestavená k jednomu speciálnímu účelu – radit ostatním. Tutoři.

Na univerzitě funguje tutorství již několik let, jde o pomoc zahraničním studentům s aklimatizací v cizím prostředí. Minulý rok však fakultní dobrodějové upřeli pozornost také na studenty prvních ročníků. Nápad nenechat mladší kolegy na holičkách vzešel z akademického senátu, kde byl odhlasován a posléze podpořen vedením fakulty. A tak zde vznikla síť dobrovolníků, kteří nabízejí své rady ohledně otázek studentského života.

Kromě tutorského vlákna v rámci diskusního fóra naší fakulty se můžete podívat i na stránky fakulty, kde v sekci Studentské aktivity najdete seznam všech tutorů. Svého poradce si tak vyberete nejen podle jména a sympatické fotky v ISu, ale především podle oblasti, se kterou potřebujete poradit. Zatímco někteří poskytují informace z vlastních studijních oborů a věcí okolo studia (citační normy, IS, knihovna, studium na více fakultách), najdou se i tutoři připraveni s radami ohledně mimoškolních aktivit. Dozvědět se můžete nejen tipy na nejlepší hospůdky ve městě, ale i doporučení, kde se v Brně angažovat v oblasti životního prostředí.

Na otázku, zda je poskytování rad prvákům časově náročné, většina tutorů nesouhlasně vrtí hlavou. Například na Michala Moravce, poradce s environmentálními studii, se dosud nikdo neobrátil. „Prváci jsou buď dostatečně informovaní, nebo si hledají odpovědi jiným způsobem,“ uvažuje nad malým zájmem Lenka Juřenová, která má na starosti otázky spojené se studiem oborů Mediální studia a žurnalistika a Evropská studia. „Myslím, že tahle iniciativa tady potřebuje zakořenit,“ dodává. Jiného názoru je Judita Hladík, na kterou se studenti jako na koordinátorku projektu obracejí nejvíce. „Hlavní nápor byl pochopitelně v týdnech registrací předmětů. Teď je zájem menší, ale čekám, že s blížícím se zkouškovým obdobím dotazů opět přibude.“ Přiznává, že se na ni obrací spíše studenti kombinovaného studia, kterým chybí kontakt se staršími spolužáky. Na rozdíl od prezenčně studujících nemají možnost seznámit se a čerpat tak ze svých známostí. „A přesně od toho jsme tady my,“ usmívá se Judita.

blog comments powered by Disqus