Legendy mezi námi | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Legendy mezi námi

Do rubriky Ostatní napsala Tereza Cajthamlová (Sobota,  3. prosinec 2011)

Legendy a báchorky provází lidstvo od nepaměti. Fámy, které skutečnost všelijak překrucují a upravují, se přitom mnohdy šíří rychleji než fakta. Prváci se tak dozví o vířivce v šestém patře dříve, než odevzdají první seminárku. Přípravy na každý test spustí na sociálních sítích vlny hysterie z nových a dosud neznámých tematických okruhů, na které se vyučující zcela určitě zeptá.

Naše fakulta je sice instituce mladá, budova, ve které sídlí, už ale leccos pamatuje. Zažila i doby, kdy se tady studenti učili místo společenskovědních teorií anatomii člověka. Genius loci ale z místa nedýchá jen ve dne, když se chodby hemží studenty a vyučujícími. Zajímavá atmosféra je tu cítit i v pozdních nočních hodinách. Z našich soukromých průzkumů například vyplývá, že bez ohledu na den, čas a fázi akademického roku se svítí alespoň v jednom fakultním okně. Co se za zdmi potemnělé budovy děje? Odpověď prozrazují autoři reportáže k tématu čísla.

Nepátrali jsme ale pouze po více či méně pravdivých příbězích. Z každé katedry totiž vzešlo i několik živoucích legend – lidí, které si jejich vyučující pamatují ještě dlouho po tom, co naši školu s diplomem v ruce opustili. Na stránky Halasu se tak po dlouhé době na chvilku zase vrátí i bývalý šéfeditor Alexandr Průša.

Pomalu končí mezinárodní rok dobrovolnictví. Organizací, které nabízí lidem dobré vůle zajímavou praxi, přibývá a v Brně vzniklo nedávno dokonce dobrovolnické centrum. Fenoménu nezištné pomoci mezi studenty naší fakulty se věnuje i minitéma. Možná vás články Alžběty Mrázové a Martiny Tesařové inspirují k zajímavému novoročnímu předsevzetí a od ledna řady dobrovolníků pomůžete rozšířit.

Klidné prožití Vánočních svátků a úspěšný rok 2012 přeje za celou redakci Halasu

Tereza Cajthamlová, šéfredaktorka cajthamlova@casopishalas.cz

blog comments powered by Disqus