Se starými časy se loučili Pat a Mat i gramodeska | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Se starými časy se loučili Pat a Mat i gramodeska

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Vendula Karásková (Středa, 14. prosinec 2011)

„Je hele, robot!“ raduje se holčička v autobuse. Maminka ji nejdříve chce okřiknout, ale spolu s ní místo toho zůstane nevěřícně koukat, jak na zastávce Velodrom vystupuje z autobusu nejen robot, ale i dámy z první republiky, muchomůrka a námořník. Na Faválu se totiž poslední listopadový večer schází postavy v nejrůznějších maskách na téma „Konec starých časů, aneb zavřete oči, odcházíme“.

Hned u vstupu se příchozí masky diví fantazii ostatních návštěvníků. Někdo vzpomíná na konec starých pionýrských časů a uvázal si okolo krku rudý šátek, někdo ve fotbalistickém dresu má na krku cedulku „Za Brücknera lépe!“. „Máte masku? Ne? Tak si vezměte aspoň večerníčkovskou čepici,“ vítá příchozí organizátor Martin Šaroch z Přesahů s trikem plným znaků eura. Optimističtější maskou se pyšní třeba slečna v kostýmu gramodesky a sklízí za něj náležitou pozornost a chválu.

Krátce po deváté hodině přeruší vzájemné obdivování masek a cvakání fotoaparátů zvuky z pódia. „Raz dva, raz dva, kozy ven, kozy ven,“ zkouší zpěvačka první kapely Dirty Blondes v pirátském obleku ozvučení sálu. Jen co se muzikanti připraví, vystřídají je na pódiu moderátoři večera Sandra Donaczi a Michal Chovanec – pro tento večer jako Adina a Oldřich. Při slavnostním uvítání připomenou i to, že fakultní ples se ve své nynější podobě koná podesáté a zřejmě naposled. Ve studentském občanském sdružení Přesahy, které ho pravidelně organizovalo, totiž chybí mladí nadšenci ochotní tyto starosti převzít. „Prosím vás proto o deset vteřin ticha za poslední ples a Přesahy. Začíná nová éra a nový ples!“ zahajuje Oldřich večer a staré časy za mikrofonem vystřídají Dirty Blondes s tvrdou muzikou.

Na plese bylo možné vyhrát i pizzu

Mezi prvními tančícími nelze přehlédnout zvláštní hnědou masku s kusy toaletního papíru. „Jsem tady za hovno! To je správný konec starých časů, u toho všechno končí,“ vysvětluje její rozjařený majitel. Většina ostatních tančících je oblečená méně výstředně, v elegantním stylu první republiky. „Při vymýšlení tématu jsme vycházeli z toho, že je to náš poslední ples. Vůbec nás nenapadlo, že tolik lidí přijde jako ze dvacátých let,“ zamýšlí se hlavní organizátorka Petra Holbová ve cvičebním úboru ze starých časů.

Na parketu i na baru mezitím přibývá lidí a akční drinky tečou proudem. Po první kapele se na pódium vrací moderátoři se soutěžemi o pizzu. Po tělesném výkonu, kdy soutěžící masky točily gymnastickými obručemi, se ve druhé disciplíně snaží dohodit novinovou vlaštovkou co nejdál do publika. Výkony jsou dost těsné, ale k jejich přeměření naštěstí přispěchají Pat a Mat. Vítězná vlaštovka vyhrála soutěžícímu se zavázanýma očima pizzu s houbami, o kterou se rozdělil stejně jako robot o pizzu získanou ve třetí vědomostní soutěži za správnou odpověď na otázku, co je Pizza time.

„Ples je super, s Patem spravujem spoustu věcí,“ pochvaluje si Mat během čekání na další kapelu The Pooh. Poctivě u toho proklepává a přeměřuje všechno okolo včetně ostatních postaviček z Večerníčku odcházejícího v těchto dnech na druhý program České televize. „Výběr kapel je skvělej, i když bych možná uvítala trochu víc retro muziky,“ pochvaluje si něžná okřídlená víla, když začnou hrát The Pooh, údajně osmadvacátá nejlepší kapela v okrese Český Krumlov, jak zmiňuje moderátor.

Tančilo se až do rána

Před dvanáctou ale jejich stoner rock, což je podle moderátorů možné přeložit jako „odkaménkovávač“, přeruší tombola. „Jediné číslíčko vám může změnit život,“ láká Oldřich na ceny od sponzorů a Adinina ladná ručka postupně losuje jejich výherce. Napínavější je ale vyhlášení nejlepší masky večera. Mezi několika vybranými kandidáty podle ohlasů publika jasně vedou Pat s Matem a tajemná maska Apokalypsy. Hlasující diváci burácí a skandují stejně mohutně na oba favority a organizátorům tak nezbývá, než vyhlásit nerozhodný výsledek a předat hlavní cenu všem třem.

Popůlnoční atmosféra vytáhne na parket i ty, kteří dosud váhali. Na kapelu Voodooyoudo už tančí skoro celý Favál a když muzikanty vystřídá DJ Schaff, masky hýbající se v jeho rytmech zaplní i pódium. Některé mají okolo krku řetězy výzdoby, některé už ztratily části kostýmu, ale dobrá nálada neopouští nikoho. Jen řidiči nočních rozjezdů se museli divit, když jim nad ránem nastoupili do autobusů unavené víly a gladiátoři.

Fotogalerie

blog comments powered by Disqus