Anketa: Co říkají na studentské protesty naši učitelé? | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Anketa: Co říkají na studentské protesty naši učitelé?

Do rubriky Ostatní napsala Veronika Gecová (Čtvrtek,  1. březen 2012)

Studenti naší fakulty dávají od počátku týdne jasně najevo svůj nesouhlas se současnými návrhy reformy vysokých škol. Neliší se tak od většiny studentů po celé republice. Jak ale události posledních dní hodnotí naši vyučující? Podporují protesty, nebo v nich naopak vidí hrozbu? Co říkají na současný návrh reformy?

Mgr. Bohuslav Binka, Ph.D., vedoucí katedry environmentál­ních studií

Úterní studentský pochod podporuji a s reformou nesouhlasím. Z mého pohledu je ale především důležité poskytnout vyargumentovanou kritiku návrhu a říct přesně, co je v reformě špatně.

prof. PhDr. Ladislav Rabušic, CSc., katedra sociologie

S protesty moc nesouhlasím, je to však mírný nesouhlas, nikoli radikální. Jako bývalý děkan, který vidí do financování vysoké školy, vím, že reformu vysokoškolského zákona potřebujeme. Ačkoliv byl zákon téměř na spadnutí, obávám se nyní, že nakonec žádný v platnost nevstoupí. Stejně jako současný rektor naší univerzity Mikuláš Bek mám strach, že narychlo vznikne pouze špatně připravená novela přinášející jen drobné změny.

prof. PhDr. Zbyněk Vybíral, Ph.D., vedoucí katedry psychologie

Podporuji studenty v protestu a oceňuji jejich odvahu. Líbí se mi, že bojují proti oběma zákonům, nejen proti školnému. Přál bych si, aby studenti neustoupili tváří v tvář úhybným manévrům pana ministra a některých politiků. Zatím to snad naštěstí nehrozí.

Mgr. Jaroslav Čuřík, katedra mediálních studií a žurnalistiky

Se studentskými protesty souhlasím. Reforma vysokých škol nutná je, ale v současné podobě podle mého názoru není připravena dobře.

PhDr. Petr Suchý, Ph.D., vedoucí katedry mezinárodních vztahů a evropských studií

S protesty nesouhlasím. Jsme zatím v situaci, kdy lze o problematice reforem jednat jiným způsobem. Zdá se mi, že studentské protesty namísto usilování o změnu reformních návrhů přispívají k tomu, že se začíná s vaničkou vylévat i dítě. Hrozí kvůli tomu, že reformy nebudou žádné, což mi nepřipadá dobré.

doc. PhDr. Ing. Ondřej Císař, Ph.D., katedra politologie

Vítám, že se akademická obec aktivizuje. Připadá mi to důležité a sympatické.

prof. PhDr. Libor Musil, CSc., katedra sociální politiky a sociální práce

Souhlasím s protesty studentů. Mile mě překvapila informační přednáška o reformě vysokých škol, která se minulý čtvrtek konala v naší aule. Hlavně tím, že se studenti nezabývají pouze otázkou školného, ale i managementem a vlivem reforem na život univerzit. Kdyby se studenti věnovali pouze otázce školného, sympatizoval bych s nimi, ale díky ostatním bodům jejich protestu dokonce vřele podporuji jejich aktivitu. Líbí se mi, že se drží v mezích legitimního projevování nesouhlasu. Na úterní demonstraci jsem sice nebyl, ale kdyby mi to časový rámec dovolil, symbolicky bych se zúčastnil.

blog comments powered by Disqus