Café Paradigma: kultura za školou | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Café Paradigma: kultura za školou

Do rubriky Kultura napsala Marta Ošmerová (Neděle,  8. duben 2012)

Za naší fakultou v Marešově ulici vzniká kavárna a kulturní klub v jednom. Těšit se můžete na výstavy, divadelní a filmová představení. Vše má na svědomí bývalý student žurnalistiky a historie Alexandr Průša.

Alexandr Průša sice vystudoval žurnalistiku, pracovat v novinách však nikdy nechtěl. „Založit si vlastní kavárnu s kulturním klubem byl můj sen. Chci vytvořit místo, kam člověk přijde nejen kvůli kávě, ale i kvůli kulturnímu nebo společenskému vyžití,“ uvedl Průša.

Již na konci března měli studenti možnost v připravované kavárně zhlédnout představení divadla P.U.D. „Chtěl bych, aby se v kavárně hrálo divadlo alespoň jednou týdně. Nastálo u nás bude vystupovat zatím jen divadlo poPUD. Uvidíme, jestli se tu zabydlí i P.U.D.,“ řekl Průša. Budoucí kavárník také převzal divadelní tradici občanského sdružení Přesahy, které každou druhou středu pořádalo na fakultě divadelní představení. „Myslím, že fakulta si zaslouží, aby se na její půdě hrálo divadlo. Akademický život není jen o škole a studiu. Fakulta však takové akce moc nepodporuje a byla by škoda, kdyby tato tradice zanikla. Proto se Divadlo na FSS přesune do Café Paradigma,“ vysvětlil Průša.

Kavárna nabídne film, výstavy i knihy

V kavárně již běží cyklus promítání Sociologie a film. Každý pondělní večer studenti sociologie promítají film, o němž pak diskutují. Průša nabízí svůj kavárenský prostor i dalším fakultním a univerzitním spolkům, které jej mohou využít k různým debatám.

Až se kavárna otevře, budou se v ní konat také výstavy. Obrazy tady vystaví například občanské sdružení Ratolest, v jednání je i výstava Klubu Moravských Fotografů.

Ve správné kavárně nemůže chybět něco ke čtení, ani v Café Paradigma tomu nebude jinak. V jedné knihovničce budou k dispozici knihy, denní tisk a odborné časopisy z fakulty. „Ve druhé knihovničce budeme mít výměnu knížek. Kdokoliv bude moci přijít, vzít si nějakou knížku a místo ní tam nechat svazek jiný. Doufáme, že se nám tam nesejdou samá nepotřebná skripta,“ zavtipkoval Průša.

Ve druhé polovině dubna Průša uspořádá Neotevírací večírek. „Bude pro všechny, kteří vznik kavárny sledují, drží nám palce a stejně jako já jsou netrpěliví, kdy už otevřeme.“ Na večírku vystoupí divadlo poPUD a zahraje kapela. Pití zajistí kavárna a hosté místo vstupného donesou jídlo.

blog comments powered by Disqus