Příště jedeme do Amsterodamu, těší se autoři filmu Trip do Téčka | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Příště jedeme do Amsterodamu, těší se autoři filmu Trip do Téčka

Do rubriky Kultura napsala Michaela Dočkalová (Neděle,  8. duben 2012)

„Známe se už tři roky, ale intimní vztah spolu udržujeme jen poslední dva měsíce,“ vtipkují Jakub Freiwald a Martin Bartkovský, autoři cestopisného dokumentu Trip do Téčka. Tuším, že se s nimi rozhodně nudit nebudu.

Jednadvacetiletý student Jakub kromě žurnalistiky studuje i mezinárodní vztahy, zatímco dvaadvacetiletý Martin si jako druhý obor vybral bezpečnostní a strategická studia. Kromě toho stíhají i pracovat a plánovat společné výlety. Jakub je asistentem zpravodajství televize Prima. Martin na otázku zaměstnání odpovídá nejednoznačně: „Teď pracuju jako videožurnalista v České televizi, ale až vyjde další číslo Halasu, už to tak nejspíš nebude.“

Letenky léčí z rozchodu

Oba však mají jasno v tom, že chtějí pracovat v médiích a točit další dokumenty. Jejich prvním byl Trip do Téčka, neboli výlet do Toronta, odkud si kromě fotografií přivezli i vtipné videozáběry pořízené na Jakubův nový Nikon. „Byla to pro mě porozchodová terapie. Ženský si kupují šaty, já zrcadlovku a letenky do Toronta,“ směje se Jakub.

Kolem Vánoc se oba rozhodli, že si zpestří zkouškové období. Bylo jim jedno, kam poletí, hlavně aby je to vyšlo levně. Vyhrálo Toronto. Nakonec se ukázalo, že to byla ta nejlepší volba. „Váhali jsme mezi Švédskem a Kanadou, ale protože v zimě ve Švédsku klesá teplota hluboko pod bod mrazu, vyhrála Kanada. Navíc do Kanady přece nikdo nejezdí,“ zdůvodňuje Martin svou volbu cesty. Přestože i v Kanadě bývá touto dobou obrovská zima, kluci měli štěstí. „Říkali nám, že je tam nejteplejší zima za posledních dvacet let. Počasí bylo jednou z mnoha věcí, která nám skutečně vyšla,“ dodává Martin.

Nevyšlo jen počasí, ale i dokument, který společně během deseti dní strávených v Torontu natočili a pak sedmdesát hodin čistého času zpracovávali ve střižně. Výsledek stojí za to. 7. března měli poprvé možnost vidět snímek naši studenti mediálních studií z bakalářského i magisterského stupně. Na opakování se můžeme těšit v průběhu festivalu Youth for You(th), který v Brně začne 18. dubna. „Zatím o projekci jednáme s organizátory,“ doplňuje tmavovlasý sympaťák Jakub.

Po kanadské zimě léto v Nizozemí

Přestože se svým prvním dokumentem zcela spokojení nejsou, doufají, že příští bude lepší. „V létě se chystáme do Amsterodamu. Martinův kamarád nám slíbil ubytování zadarmo, když se v našem příštím dokumentu aspoň na okamžik objeví,“ těší se Jakub na další společný „trip“. Martin však uvažuje i o výpravě do Litvy.

Kluci se nechali inspirovat populárním cestopisným dokumentem Trabantem napříč Afrikou a doufají, že jednoho dne se jim něco podobného také podaří. Oba však uznávají, že k takové cestě už jim zrcadlovka Nikon a pár drobných v kapse stačit nebudou. Torontský trip je ale slibným začátkem.

Chcete-li se seznámit s jejich zážitky z Toronta a sdělit jim své podněty, pak navštivte jejich blog, který si v Kanadě založili http://tripdotecka.blogspot.com nebo jejich facebookové stránky. Odkaz na cestopis a některé z jejich fotografií najdete i na csfd.cz.

blog comments powered by Disqus