Síť Krmítek se zmenšila, majitel zůstává optimistický | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Síť Krmítek se zmenšila, majitel zůstává optimistický

Do rubriky Univerzita napsala Veronika Gecová (Neděle,  8. duben 2012)

Počet studentských kaváren Krmítko se snížil. Do nedávna mohli studenti na kávu nebo občerstvení do Krmítek na čtyřech fakultách naší univerzity, i v prostorách dvou dalších brněnských vysokých škol. Před měsícem musel vlastník kaváren Vladimír Tůma zavřít Krmítko na Pedagogické a Ekonomicko-správní fakultě.

Tři zařízení provozující gastronomickou činnost měli do konce února na výběr studenti Ekonomicko-správní fakulty. I po uzavření Krmítka se mohou občerstvit ve fakultní menze nebo bufetu. Více možností stravování je jedním z důvodů, proč vedení odsunulo úvahy o dalším osudu bývalých prostor Krmítka na podzim. „Na letošní jarní semestr je naplánována vestavba knihovny. Co se týče podzimu, využití prostor novým provozovatelem je jedna z variant. Dle mého novou kavárnu nepotřebujeme, nicméně je to otevřené,“ naznačil plány Ekonomicko-správní fakulty její tajemník Jan Slezák. Podnět ke zrušení však nadnesl samotný provozovatel kavárny. Důvodem byly podle Slezáka nízké zisky, kvůli nimž podnik nevynášel.

Na Pedagogické fakultě chodí na kávu namísto Krmítka do Akády

Na Pedagogické fakultě panovala zcela jiná situace. Fakulta měla s provozovatelem dlouhodobé komunikační problémy. V únoru proto vedení dalo Tůmovi výpověď pronájmu. Vzhledem k chybějícím alternativám stravování v hlavní budově fakulty členové vedení souběžně zajistili okamžité převzetí prostor novým provozovatelem. Ten otevřel podnik v místnosti bývalého Krmítka za jediný víkend. „Krmítko jako takové mělo oficiálně končit 29. února. Já jsem prostory převzal v pátek 2. března a Akáda se rozjela v úterý 6. března. Přes víkend jsme provedli pouze drobné změny,“ vypověděl Marek Charvát, vedoucí nového bufetu.

Studenti tak v pauzách mezi přednáškami hladověli pouze dva pracovní dny. Od druhého týdne v březnu mohou opět trávit volné chvíle u kávy, ale i vydělávat peníze brigádou za pultem stejně, jako tomu bylo v Krmítku. Podle Charváta byla účast studentů na provozu bufetu jednou z podmínek fakulty pro předání prostor. Akáda rozšířila i nabídku zboží. Studenti v ní seženou hygienické potřeby nebo jízdenky. „Nejdříve jsem ze změny nadšený nebyl, ale ceny jsou zde víceméně stejné a mají větší množství teplých jídel. Vzhledově se mi ale stejně víc líbilo Krmítko. Jediná věc, která mi tam vadila, a vlastně stále vadí i na Akádě, je málo místa. Zřídkakdy se najde volný stůl, člověk si nemá kam sednout,“ ohodnotil změnu student pedagogického asistenství Ondřej Krejčí.

Uzavření Krmítka na naší fakultě zatím nehrozí. Studenti se naopak v tomto semestru mohou těšit ze změn nabízeného sortimentu, mezi které patří čerstvé bagety a panini, filtrovaná arabica, melta nebo větší výběr domácích buchet. „O budoucnost Krmítek se nebojím, mám optimistické vize,“ uvedl v rozhovoru pro Radio R majitel sítě Vladimír Tůma.

blog comments powered by Disqus