Slavní dokumentaristé z naší fakulty | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Slavní dokumentaristé z naší fakulty

Do rubriky Kultura napsala Michaela Dočkalová (Neděle,  8. duben 2012)

Po semestru a půl stráveném na naší fakultě jsem měla dojem, že kultura tu skutečně vázne. Výstavy pořádá jen katedra environmentálních studií a pravidelná divadelní představení s mým nástupem na fakultu skončila úplně. Nějaká ta událost jednou za čas v podobě přednášky nebo workshopu snad ani nestojí za řeč. V posledních týdnech naštěstí rozvířili kulturní dění Martin Bartkovský a Jakub Freiwald z katedry mediálních studií a žurnalistiky.

Jejich dnes už slavný film Trip do Téčka zhlédlo začátkem března jen pár vyvolených studentů žurnalistiky. Protože byl snímek pouštěn neoficiálně (takže to prosím vás nikomu nesdělujte), rozhodli se ho jeho autoři prezentovat i na internetu, aby se dostalo na všechny. Na youtube.com už film zhlédlo něco přes tisíc lidí. Příznivci studentského dokumentu píší autorům i na jejich blog, který vznikal za dlouhých večerů v Torontu, nebo k odkazu na film na stránkách Česko-Slovenské filmové databáze.

Na naší fakultě nám tak vyrůstá nový Dan Přibáň, který cestoval napříč celou Afrikou, nebo Michal Vičar, který se spíše proslavil svou knihou, než dokumentem. Zato se svým kamarádem Martinem Beťkem procestoval celý svět ve Škodě MB1000. Tato stařičká, avšak stále výkonná dáma projela dvaadvacet zemí a čtyři kontinenty.

A co s nimi mají Martin Bartkovský a Jakub Freiwald společného? Michal Vičar vystudoval psychologii, Martin Beťko zase mediální studia a žurnalistiku, a že neuhodnete kde? Přece na naší fakultě. Vychovali jsme si tu autora populárního cestopisu a nyní máme zaděláno na dva skvělé dokumentaristy. Kam se na nás hrabou ostatní fakulty! My procestovali celý svět a stále nejsme u konce.

blog comments powered by Disqus