Helmut v knihovně končí, knihy budou přebírat noční hlídači | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Helmut v knihovně končí, knihy budou přebírat noční hlídači

Do rubriky Ostatní napsala Jolana Rumanová (Neděle,  8. duben 2012)

Dřevěný box z fakultní knihovny znají snad všichni studenti, kteří někdy mezi regály s naučnými publikacemi zavítali. Nahnědo lakovaný Helmut doposud sloužil ke vracení knih po zavírací době. Vedení fakulty ale rozhodlo, že Helmuta v nejbližší době zastoupí noční hlídač na vrátnici. Dřevěný pomocník se z knihovny přestěhuje do Krmítka, kde pro něj obsluha bufetu našla nové uplatnění.

Fakulta se v poslední době snaží vzdorovat náporu technologií. Kvůli odlidšťování fakultního prostředí ubývá práce pro zaměstnance a snižují se mzdy. „Přišlo mi, že za práci nočního hlídače dostávám malý plat, a tak jsem vedení navrhl, že si k hlídání budovy přiberu ještě vybírání vypůjčených knih od studentů,“ uvedl Leoš Prodal, jeden z nočních hlídačů, který změnu inicioval. „Těším se nejen na zvýšený plat, ale i na to, že si třeba během noci místo poslouchání rádia popovídám se studenty,“ dodal Prodal. Ostatní hlídači nápad svého kolegy vítají a jsou rádi, že jejich práce dostála nějakého zpestření. Vypůjčené knihy budou moci studenti vracet na vrátnici po celou noc. Vybírat se začne v pět hodin odpoledne, kdy se knihovna uzavírá. Přečtené knihy mohou studenti nosit neomezeně až do deváté hodiny ranní. V tu dobu předají hlídači všechny publikace pracovníkům knihovny. Změna bude platit od začátku května.

Helmutovy služby naší fakultě odstraněním z chodby před knihovnou nekončí. V Krmítku se v poslední době potýkají s problémy spojenými s vracením nádobí. Většina studentů od rekonstrukce bufetu neví, kam špinavé nádobí dát. Proto se Helmut přestěhuje do atria a po drobných úpravách začne sloužit k odkládání talířů od baget a šálků po kávě. „Věříme, že studenti mají k Helmutovi kladný vztah a v Krmítku si ho snadno všimnou. Myslím, že by to mělo vyřešit naše trápení s tápajícími studenty, kteří nechávají nádobí po celém suterénu,“ vysvětlila Anežka Prudímová, jedna z obsluhujících v Krmítku.

blog comments powered by Disqus