Záhadné odhlašování ISem nebo komické fotografie. I tak mohou vypadat promoce | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Záhadné odhlašování ISem nebo komické fotografie. I tak mohou vypadat promoce

Do rubriky Minitéma napsala Alžběta Mrázová (Neděle, 29. duben 2012)

Promoce jsou slavnostním ukončením každého vysokoškolského studia. Přestože je účast na promocích naší fakulty dobrovolná, každý semestr se přihlašují stovky studentů. Chtějí si užít svůj velký den. Buď kvůli sobě samotným, nebo pro radost rodičů. Ovšem namísto pozitivních emocí se studentům naší fakulty mohou promoce postarat o vrásky na čele. Ne vždy se odehrají tak hladce, jak by čerství absolventi doufali.

Problémem, který absolventi řešili minulé léto, bylo záhadné automatické odhlašování z promocí v informačním systému. Ačkoliv se studenti přihlásili včas, někteří z nich se na seznam přihlášených nedostali, jak se ukázalo později. „Těšila jsem se, rezervovala jsem místo v restauraci pro rodinu. Zbystřila jsem, až když mi nepřicházely žádné informace, i když už byla promoce za dveřmi,“ popsala Veronika Frankovská, absolventka mezinárodních vztahů a žurnalistiky. „Několik dní před promocemi jsem se ptala kamarádky, jestli jí už informace došly. Řekla, že ano,“ dodala.

Ihned poté se informovala na studijním oddělení, kde ji opravdu v seznamu budoucích promovaných bakalářů a magistrů neměli. A protože scházelo jen pár dní do promocí, už ji ani dodatečně nepřihlásili. „Měli už prý vytištěné abecední seznamy. Podle mě nás ale mohli připsat třeba na konec seznamu. Naštěstí ty, kteří na to přišli dříve než já, ještě dodatečně přihlásili,“ vysvětlila Frankovská. „Myslím, že v zájmu fakulty by mělo být důstojné rozloučení se svými studenty. A přiznám se, že když mi po tomto incidentu přišel e-mail s návrhem na členství v absolventském klubu, znechuceně jsem odmítla,“ uzavřela.

Pár dní před promocí se už na seznam nepřidává

„Začali se nám ozývat studenti s tím, že je IS automaticky odhlásil. Ptali jsme se IS-technika, jestli je něco takového možné. Odpověděl, že není. Ověřoval to a naznal, že problém mohl nastat jedině špatným uložením přihlášení ze strany studenta. Přesto jsme studenty, kteří uvedli tento důvod, dodatečně přihlašovali. Ale ty, kteří se ozvali pár dní před promocemi, jsme už přihlásit opravdu nemohli. Seznamy potřebuje fotograf, referentky zacvičující absolventy i funkcionáři," vysvětlila situaci vedoucí studijního oddělení Jitka Štěpánková.

Nepříjemně překvapeni mohou být i studenti, kteří studují své obory mezifakultně. Absolvovat promoce mohou jen na kmenové fakultě. Čekat půl roku na své promoce musela Martina Učňová, studentka religionistiky a mediálních studií a žurnalistiky. „Žurnalistiku jsem studovala na Fakultě sociálních studií, religionistiku na Filozofické fakultě. Tam jsem dělala státnice až v září. Fakulta sociálních studií má ale promoce už v červenci, a tak jsem si na promoci musela počkat další semestr,“ sdělila Učňová.

Bakaláři podle abecedy, magistři podle oboru

Studenti jsou často nespokojení i s oficiálními fotografiemi, které si po slavnostním obřadu mohou na památku koupit. „Po rozbalení fotografií, které stály opravdu dost, mě čekalo nepříjemné zjištění. Na všech detailních fotkách, kterých je 2 × 4 ks, mám zavřené oči, otevřenou pusu a ještě jsou vyfoceny ze zvláštního úhlu. Chtěla jsem je dát rodinným příslušníkům a mít i pro sebe nějakou památku. Tyto fotky jsou ale spíše komické," uvedla Tereza Gajdošová, studentka magisterské veřejné politiky a lidských zdrojů.

Nelibě nesli čerství bakaláři i skutečnost, že na svou promoci nemohli jít se svými známými z oboru, jak je tomu po absolvování magisterského stupně. Vzhledem k tomu, že je na bakalářském stupni většina studentů na dvouoborech, byl by ale jiný způsob než abecední řazení seznamů komplikovaný. „Před posledními promocemi jsme možnosti přihlašování upravili. Stanovili jsme na výběr několik termínů promocí a studenti se mohli přihlašovat k tomu, který se jim hodil. Mohli se tak domluvit i se svými přáteli a přihlásit se na stejný čas. Tento způsob přihlašování bude fungovat i nadále,“ upozornila vedoucí studijního oddělení Štěpánková na změnu k lepšímu.

blog comments powered by Disqus