Snem Radičové není politická rovnost mužů a žen, ale vláda odborníků | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Snem Radičové není politická rovnost mužů a žen, ale vláda odborníků

Do rubriky Univerzita napsala Veronika Gecová (Neděle, 29. duben 2012)

Aula Právnické fakulty je zaplněna. A to i přesto, že dnešní téma, tedy zlepšení postavení žen v české politice pomocí kvót, právě nevyniká aktuálností. Proto se i počáteční atmosféra nese v klidném duchu bez známek napětí. Prozatím.

Diváci mají za sebou první hlasovací kolo a moderátor Matěj Feldek představuje řečníky. Tezi má za úkol obhájit právnička Pavla Špondrová a odborník na genderovou problematiku Petr Pavlík. Konkurenční dvojici k nim tvoří socioložka a bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová spolu s advokátkou se specializací na rodinné právo Klárou Samkovou.

Ženy mají právo na rovnost

Jako první se mikrofonu ujímá Špondrová. Mluví rychle a do éteru pouští obrovské množství informací. „Rovnost je jednou ze základních hodnot demokratických států, je kladena na úroveň svobody a na tu mají právo muži i ženy,“ cituje velká slova ústavy či všeobecné deklarace, posluchači však pomalu ztrácí pozornost. Její připravenost je znát, časový limit je však neúprosný, proto konec prezentace pouze mechanicky předčítá.

První slova Samkové jsou stručná a jasná. „Ne! A strašně bych si přála, aby ano. Aby ženy těch svých padesát procent zastoupení měly,“ reaguje na argumenty první řečnice. „Taky bych si přála, aby měl každý kluk blondýnu a holka prince na bílém koni. Takhle to ale nefunguje,“ dodává jedním dechem. Selský rozum bystří pozornost v sále. Upozorňuje na umělost kvót, jejichž zavedení by narušilo přirozený vývoj politiky a vyvolalo nezamýšlené důsledky. Do vět vkládá vtipné příběhy ze života a vulgarismy, které vyvolávají souhlasný smích.

Pavlík se opírá o výzkumy, mapy a jeho zásadní tezi představuje rozdělení moci ve společnosti ve prospěch mužů. „Ženy mají výrazně nižší platy, méně volného času, dělají více práce a mají menší podíl na moci. Tím i menší možnost ovlivňovat podmínky, ve kterých žijí,“ vypichuje, proč vidí kvóty jako nejúčinnější nástroj k odstranění nerovnosti v politice. Upozorňuje však, že kvóty nelze zavést ze dne na den, čímž vyvrací argument Samkové o jejich umělosti.

Radičová hned na úvod podotýká, že kvóty nezatracuje. Svou tezi ale zakládá na situaci, která před časem nastala na Slovensku. Kvóty zde sice zavedeny byly, ale ženy je neměly zájem naplnit. Nabízí vysvětlení, proč tomu tak bylo. „Účast v politice nezahrnuje jen tu vrcholovou. Komunální politika je hmatatelnější, věcnější, otevřenější a méně zkorumpovaná. Ženám se pak do té špinavé vrcholové politiky nechce,“ vysvětluje s jistým nádechem vtipu a sarkasmu Radičová.

Nejdříve se musí emancipovat muži

Úvodní smírnou představovací část střídá jadrná diskuze. Jsme svědky osobních útoků či dokonce přednesu básně Kláry Samkové. Prvotním impulsem je skloubení mateřství s vrcholovou politikou. Názory se velmi různí a dochází i na silná slova. „Já už ji brzo zabiju, takové genderové stereotypy,“ rozhorluje se advokátka Samková směrem ke Špondrové. Protistrany se však shodují, že bez emancipace mužů v péči o dítě není rovnost v politice možná. „Žena nemůže být plně emancipována, dokud nebude plně emancipován i muž,“ ukončuje diskuzi Samková.

Závěrem Radičová přidává poslední úderný argument. „Nemyslím si, že je cílovou rovinkou politiky, aby byla vláda tvořena rovnoměrným zastoupením mužů a žen. Měli by ji tvořit především odborníci. To je však prozatím mým snem,“ dodává Radičová a sklízí velký potlesk.

Poté vyhlašuje moderátor výsledky hlasování. Zastánci teze zaznamenávají pětiprocentní nárůst, odpůrci osmiprocentní. Vyhrává tedy opozice s celkovými sedmdesáti procenty hlasů.

O tom, že se mínění publika během diskuze nijak zvlášť nezměnilo, vypovídá i tvrzení studentky sociologie a žurnalistiky Lenky Kružíkové. „Názor mám stejný jako před debatou, ale uznávám, že zastánci teze měli své argumenty dobře připravené a bylo vidět, že se problémem zabývají dlouhodobě,“ hodnotí zpětně.

blog comments powered by Disqus