Vraťte nám češtinu! | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Vraťte nám češtinu!

Do rubriky Kultura napsala Michaela Dočkalová (Neděle, 29. duben 2012)

Omg, 2D je tu další číslo Halasu a já přeji vám hf. Btw, čte se vám tenhle řádek dobře? Ne? Zajímavé, protože jako náruživí uživatelé sociálních sítí a on-line diskuzí takhle běžně píšeme.

Anglických hovorových zkratek, jako je wtf, rofl, lol, je téměř nekonečné množství. Časem jim přivykneme tak, že se nám daří si jich nevšímat. Občas si musím význam některé zkratky vyhledat, protože ani po usilovném namáhání svých mozkových buněk nemohu na její smysl přijít. Vesměs mi to ale bohužel připadá jako hanobení českých vět a maření tak krásného jazyka, jako je ten anglický. Ještě že při běžné mluvě zkratky vynecháváme. Schválně si zkuste nahlas vyslovit první větu tohoto článku. Vážně bychom takhle jednou chtěli mezi sebou mluvit? Ne? Tak proč tak píšeme? Dnes už se žádný dobrý online diskutér bez seznamu takových zkratek neobejde, nebyl by dostatečně „cool“.

Nejhorší na tom však je, že už i náš slovně bohatě vybavený jazyk má pár vlastních seskupení písmen, které se nepoužívají o nic méně, než jejich angličtí abecední kolegové. Jj, už to tak bude. Njn, žurnalistika upadá a za pár let tady nebude nikdo, kdo by nám, poctivým žurnalistům, mohl dělat korektury, protože se všichni budou ptát, co že znamená slovní spojení není zač, když přeci každý ví, že se píše nz.

Chceme zpátky češtinu! Už nechceme přemýšlet nad tím, co znamená np, brg ani idk. A už vůbec nechceme z5, o5, kua nebo mmt! Pokud se vám nechce psát, a tak píšete ve zkratkách, radši nepište vůbec. Stále totiž existují tací, kteří si českého jazyka váží. A kde lépe ho využít než právě na internetu, kde si vše, co napíšeme, může přečíst kdokoliv i z druhého konce světa? A co na tom, že tomu nerozumí? STOP zkratkám! Thx.

blog comments powered by Disqus