Festival Youth for you(th) aneb Nechte je vystoupit z davu | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Festival Youth for you(th) aneb Nechte je vystoupit z davu

Do rubriky Kultura napsala Kristýna Turečková (Neděle, 29. duben 2012)

Parkour a pole dance, hudba, filmy i pořádná afterparty. To vše čekalo na návštěvníky letošního festivalu Youth for you(th). V Brně ho studenti uspořádali už po druhé.

Celý program odstartoval 18. dubna na Moravském náměstí, kde byla přichystána hudební stage. Představilo se zde například duo Manila Envelope hrající na bicí a kytaru a hudební skupina Professor Leopard, jež si svým melodickým indie-popem a úsměvy získala nejednu fanynku. Se zapadajícím sluncem harmonicky souzněl hlas zpěvačky LoveGasm a již společensky unavení diváci se opět dostávali do transu. Kromě hudebního programu se mohli návštěvníci zvěčnit otiskem ruky na plátno.

Dobrovolná aktivita studentů

Myšlenka pořádání festivalu mladých pro mladé pochází z Anglie. U nás si celou akci vzala pod záštitu herečka Eva Vrbová. „Je pravda, že bez finanční pomoci sponzorů by tento nápad nikdy nemohl být realizován. Celý festival však organizují mladí lidé, převážně studenti – fotí, natáčí, moderují, pomáhají s přípravami. To vše bez nároku na honorář,“ uvedla hudební dramaturgyně Marcela Celbová.

Příznivci experimentů a neotřelých zážitků mohli navštívit sál B. Bakaly, kde byla otevřená alternativní stage. Skupina Urban Chasers nám zde ukázala, jak se provozuje parkour. Při něm je nutné dostat se v otevřeném prostoru přes různé překážky z bodu A do bodu B. Ale i v uzavřeném prostoru se dá vymyslet spoustu věcí. Od přemetů přes švédskou bednu až po saltový přelet čtyř ležících obětí, který byl celkem infarktovou podívanou. Zbytek večera plynul ve volnějším tempu. Diváci například mohli zhlédnout produkci filmů ze studentských dílen.

Jemná ironie je oblíbená

Večer ukončila afterparty v Metro Music Baru. Duo Emil a Jakub připravilo na úvod hru na všechno možné náčiní od hrníčků a kastrolů přes bedny až po kastlíky. A překvapivě – zní to. Diváky zvolená nejlepší kapela večera – Gentle Irony trio – na sebe upozornila rytmickým funky-jazzovým stylem s jemně ironickými texty. Festival zakončila taneční skupina Dekadence reprezentující pole dance, neboli tanec u tyče. Ten se stává stále vyhledávanějším sportem. Se striptýzem však nemá nic společného. Jedině tyč.

Na festivalu Youth for you(th), který byl zaměřen zejména na mladé lidi ve věku od patnácti do dvaceti šesti let, vystoupilo přes sto účinkujících. O hladký průběh celé akce se staralo více než sto dobrovolníků. Díky jejich pomoci se účinkujícím podařilo naplnit motto festivalu hlásající: „Nechte je vystoupit z davu.“

blog comments powered by Disqus