Žádný stát nemilují všichni, upozornil studenty Milan Kňažko | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Žádný stát nemilují všichni, upozornil studenty Milan Kňažko

Do rubriky Univerzita napsala Veronika Gecová (Neděle,  7. říjen 2012)

Vyrážím s předstihem o půl hodiny dřív. Vyrážím s davem. Najít volnou židli se v aule Právnické fakulty stává nadlidským výkonem. Jeden bere za vděk schodem, další nepohrdne opřením o ventilátor. Dost lidí má však smůlu, ale alespoň stojí u vchodových dveří.

Masarykovy debaty jsou stále oblíbenější aktivitou mezi studenty i dospělými. Na programu je dnes kontroverzní téma Rozdělení Československa bylo chybou. Tezi bude obhajovat Petr Pithart s Magdou Vašáryovou, proti kterým vystoupí Milan Uhde a Milan Kňažko. Všichni diváci už na ně netrpělivě čekají.

Konečně sami?

Jako první se ujímá mikrofonu místopředseda senátu Petr Pithart. „Česká republika je etnicky nejčistší stát v Evropě. Taky by se dalo říct nejvyčištěnější, čistší je snad už jen Island,“ obhajuje tezi. Své argumenty zakládá na faktu, že správná a plodná je jedině pestrost. Mluví poutavě, publikum tu a tam dokonce rozesměje. Souhlasně? Nebo si snad říkají: „Konečně sami? Výborně!“

Střídá ho protistrana v zastoupení spisovatele a dramatika Milana Uhdeho. „Takhle má mluvit opravdový řečník,“ šumí davem. Studenti v hledišti zírají jako přikovaní. „Je možné, že mlčící většina existovala a existuje, ale v demokratickém systému rozhodují parlamenty a zvolené vlády, které se na rozdělení dohodly,“ zapáleně a nutno dodat přesvědčivě argumentuje Uhde.

Následuje projev slovenské herečky a poslankyně Magdy Vašáryové, která zastává souhlasný postoj stejně jako Petr Pithart. „Slovenská kultura ztratila český desetimilionový trh. Vy nám už slovensky nerozumíte. Nemělo by se stávat, že poprosím českou číšnici o ‚servítku‘ a ona se mě zeptá, jestli jsem z Polska,“ zdůrazňuje. A studenti se zamýšlí. Možná si vybavují své české, popřípadě slovenské kamarády z fakulty.

Něco na tom bude

Kontruje jí poslední host, slovenský herec a politik Milan Kňažko. S tezí stejně jako Milan Uhde nesouhlasí. „Státy mají jinou délku roků než naše životy. Žádný politický aparát nebude milován všemi. Nebojme se tedy etablovat stát jen proto, že se nám nelíbí někteří politici, ti tu dlouho nebudou,“ míní Kňažko. Studenti souhlasně přikyvují. Asi na tom něco bude.

A také že je. Výsledky hlasování potvrzují vítězství Milana Uhdeho a Milana Kňažka. K jejich názoru se přiklání o dvacet dva procent víc zúčastněných než na začátku debaty. Petru Pithartovi a Magdě Vašáryové dokonce devět procent ubývá.

Co se týče nového moderátorského tandemu Alica Heráková a Marek Doležal, překvapují pohotovými výkony a uvolněností. S nepochopením se však setkává inovace „tři diváci z publika“. „Chtít něco po divácích je risk, tohle navíc dost závisí na úrovni debaty. Čím lepší debata, tím lepší zpětnou vazbu z těch tří dostanou. Naopak pokud bude debata špatná, ještě to podtrhnou,“ myslí si student sociologie a mediálních studií a žurnalistiky Štěpán Žádník.

Možná bude on-line přenos, ale i zpoplatněné rezervace

Názor předem vybraných diváků je však pokusem, který souvisí s přítomností České televize. „Naše debaty se České televizi líbí a chtěla by je dostat na televizní obrazovky, proto upravujeme formát debaty. O tom, zda se do televize skutečně dostanou, rozhodne programová rada v Praze,“ nastiňuje Barbora Rácová, která zajišťuje kontakt Masarykových debat s médii.

Spolu s tím přichází i předpoklad ještě většího zájmu o debaty. Ten je už teď nad limitem auly Právnické fakulty. Najít větší prostory splňující podmínky je však vskutku oříšek. Navíc Masarykova univerzita poskytuje debatám prostory zdarma, nehledě na reprezentativnost místnosti. „Prozatím se pokusíme zařídit alespoň on-line přenos, což je ale nákladné. Proto uvažujeme o zpoplatnění rezervací,“ objasňuje Rácová.

Připravované změny všem jistě více objasní listopadová debata, tentokrát na téma Nabídka oborů na VŠ by měla odpovídat poptávce na trhu práce.

blog comments powered by Disqus