Erasmus last minute: Katedry hledají poslední zájemce o studium v zahraničí | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Erasmus last minute: Katedry hledají poslední zájemce o studium v zahraničí

Do rubriky Fakultní ruchy napsal Petr Opršal (Středa,  3. říjen 2012)

Kdo doposud váhal s podáním přihlášky na Erasmus, má poslední šanci. Evropský program nabízející studijní pobyty a výměnné stáže na konci letošního akademického roku končí. Na mnohých univerzitách jsou ale v jarním semestru stále volná místa.

Například katedra sociologie nabízí výhradně německé a polské univerzity pro jarní studijní pobyty. Nejvíce volných míst je na renomované hamburské univerzitě, na kterou mají současní uchazeči podstatně jednodušší přístup než jejich předchůdci. „Zjednodušili jsme v tomto kole výběrové řízení, není už potřeba motivační dopis. V případě stejného výběru rozhodují známky,“ vysvětlila koordinátorka programu Erasmus z katedry sociologie Karina Hoření. Přihlášky a výpis známek mohou zájemci posílat do 20. října.

Na katedře politologie jsou místa i pro doktorandy

Široký výběr destinací pro studijní pobyt potěší studenty politologie. Studenty hledají i atraktivní univerzity jako Bologna, Antverpy, Mannheim nebo Bordeaux. Bakaláři mohou vycestovat na prestižní anglickou univerzitu v Keele, pro magisterské studenty je zase stále volno v Dánsku na University of Southern Denmark a v Alborgu. To vše doplňuje klasická nabídka míst v Polsku. V Magdeburku, Mannheimu a Bordeaux jsou dokonce místa i pro doktorské studenty.

Poněkud užší výběr mají studenti mezinárodních vztahů, kde jsou nejzajímavějšími lokalitami pro studium Aalborg, Malta a Porto. Všechny už ale nabízí pouze jedno volné místo. Snadnější přístup bude na některou z nabízených polských univerzit. Deadline přihlášek je však už 5. října.

Do Norska jen s dobrou fyzičkou

Na katedře environmentalistiky mají největší šanci na přijetí studenti bakalářského studia, kteří by se rádi podívali do Skandinávie. Norská univerzita v Oslu nabízí například čtyři volná místa v programech Environmental studies a Outdoor life. Druhý jmenovaný obor ale není pro každého. „Součástí programu Outdoor life jsou i environmentální předměty, je však dosti fyzicky náročný,“ upozornila koordinátorka programu pro studenty environmentalistiky Naděžda Johanisová.

Pro environmentalisty upřednostňující teplejší podnebí jsou však i dvě místa ve španělské Barceloně a jedno místo v Granadě. Portugalsky mluvící studenti mají příležitost strávit semestr v Lisabonu.

Budoucí psychologové mohou získat nové vědomosti ve francouzském Grenoblu nebo na turecké univerzitě v Istanbulu. Volno je stále i v Belgii nebo Portugalsku. Italská univerzita Gabriela d'Annunzia už ale hledá jen jednoho studenta.

Ačkoliv šance na přijetí jsou vysoké, koordinátoři upozorňují, že výběr univerzity a přípravu by studenti neměli podcenit. „Doporučuji studentům, aby si prošli web univerzity, o kterou mají zájem, a zvážili své jazykové schopnosti. V zahraničí si studenti samozřejmě jazyk zdokonalí. Vycestovat však bez minimálních znalostí by mohlo v extrémních případech vést i k tomu, že student nezvládne absolvovat předměty a bude muset vracet stipendium,“ upozornila koordinátorka z katedry psychologie Zuzana Petrovičová.

blog comments powered by Disqus