Na fakultu do práce | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Na fakultu do práce

Do rubriky Ostatní napsala Tereza Cajthamlová (Pátek,  7. prosinec 2012)

V lednu jedu na Erasmus do nizozemského Tilburgu, takže jsem v posledních týdnech pravidelným návštěvníkem internetových stránek tamní univerzity. Protože jsem svého času podobně často sledovala i web naší školy, mohu teď porovnávat.

Například je zajímavé sledovat, kolik prostoru věnují obě instituce aktivním studentům. Naše univerzita jim nabízí studentskou samosprávu, sem tam nějaký sportovní turnaj a přehled studentských spolků. Tilburská škola prezentuje navíc třeba Akademické fórum, což je nejen svobodný prostor pro debaty na různá témata, ale zároveň i centrum podpory (finanční i jakékoliv jiné) pro studentské spolky. Jasně, naše univerzita spolkařům také přispívá na činnost prostřednictvím stipendií, jen to z nějakého důvodu nechce přiznat na svých stránkách.

Z webové prezentace lze usoudit, že naše škola hledá patrně studenty, kteří se budou pět let spořádaně vzdělávat, nebudou se nijak výrazně angažovat, jen si nezapomenou včas požádat o stipendium, když se jim náhodou něco povede. Tilburská univerzita oproti tomu vyhradila talentovaným studentům speciální prostor. O finanční odměně se tam ale návštěvníci mnoho informací nedozví. Místo toho najdou přehled studijních, výzkumných a pracovních možností, které jim univerzita za jejich dobrý prospěch nabízí. Já vím, na naší škole mají šikovní studenti podobné možnosti. Spousta mých známých pracuje jako pomocná vědecká síla nebo se účastní nejrůznějších výzkumných projektů. Než je ale s takovou nabídkou oslovil vyučující nebo projektový koordinátor, neměli nejmenší šanci se o něčem podobném sami dozvědět. Vedení naší školy se patrně bojí, že české studenty vyleká či demotivuje, když je za dobře odvedenou práci odmění prací další.

Téma práce v univerzitním prostředí se prolíná téměř celým tímto číslem. O možnostech placené spolupráce na katedrách nebo v knihovně se dočtete v článcích k tématu čísla. Minitéma jsme tentokrát věnovali Multimediálnímu dni, jehož pořadateli byli mimo jiné i studenti naší fakulty. V rubrice Kauza se dočtete o finančních problémech Krmítka. Pociťují je jak studenti – zákazníci, tak ti, kteří pracují za pultem. Velmi ráda vás ale pozvu i k trochu oddechovějšímu počtení, které nabízí nová Gastro rubrika.

Příjemnou zábavu při čtení přeje

Tereza Cajthamlová, šéfredaktorka cajthamlova@casopishalas.cz

blog comments powered by Disqus