Kadeřníci udělali blešák netradičním | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Kadeřníci udělali blešák netradičním

Do rubriky Univerzita napsala Alžběta Mrázová (Pátek, 28. prosinec 2012)

Tradice blešáků je (nejen) mezi brněnským studentstvem velmi silná. Prodej a nákup oblečení, které nepotřebujeme, bižuterie, kterou jsme vyrobili, nebo šance na zpeněžení originálního nápadu, se staly velmi oblíbenou aktivitou obou skupin – prodávajících i kupujících. Studentské sdružení MUNIE jeden takový v atriu naší fakulty pořádala.

A nebyl to ledajaký bleší trh. Odlišujícím se od ostatních trhů ho na první pohled učinila dvojice kadeřníků, která pracovala ve vzdáleném rohu atria u jednoho ze stolečků a o zákaznice a zákazníky neměla ani minutu nouzi. Kromě toho zde mohli návštěvníci a potenciální kupující pořídit klasické blešákové zboží, jako jsou ručně vyráběné tašky, předměty z recyklovaných materiálů, oblíbené náušnice, nebo boty a oblečení. Toho bylo ale v nabídce oproti jiným blešákům poměrně málo.

Spokojení kupující oceňovali především širokost, originalitu a kvalitu sortimentu. Ačkoliv studentka naší fakulty Tereza Raková neměla v plánu nic kupovat, nabízené náušnice u nejméně pěti stánků jí zaujaly natolik, že se musela do atria podruhé vrátit a jedny si odnesla. „Nechtěla jsem nic kupovat, protože před Vánoci spíš šetřím na dárky, než na věci pro sebe, ale těm náušnicím nešlo odolat,“ směje se.

Jedna z prodávajících, Ivana Klejchová, si nápad blešího trhu v atriu naší fakulty velmi pochvalovala. O jeho konání se dozvěděla na vývěsce v informačním systému. Prodávat mohl kdokoliv bez omezení, bylo ale nutné se předem registrovat. „Jen škoda, že byla poměrně malá prezentace a že byl čtvrtek. To asi způsobilo, že kupujících přišlo méně, než jsme očekávali.“

Její slova potvrdili i kupující. „Upoutávka na facebooku se ke mně dostala náhodou, větší propagace by blešáku prospěla. Pořadatelé zřejmě spoléhali na to, že si sem studenti skočí o přestávce mezi přednáškami,“ říká Simona Hortová. Největší návaly opravdu zaznamenával blešák vždy v půlhodinových pauzách mezi přednáškami. „Zaběhla jsem si sem o přestávce. Vydala jsem se pořídit vánoční dárky,“ sděluje studentka Michaela Kramlíková. „Přišla jsem především pro náušnice a těch tu mají k mé radosti dost a dost, ale výběr oblečení by mohl být větší.“

To, jaký bude sortiment, záleží především na náhodě. Nabízející se přihlašují sami. Do poslední chvíle tedy nevíme, jaké zboží si budeme moci koupit. Právě tento moment překvapení dělá blešák zajímavým.

Akci hodnotím jako vydařenou – to bylo poznat z usmívajících se obličejů spokojených zákazníků, kteří korzovali od stolečku ke stolečku. Pokud tedy chcete prezentovat svou ruční práci nebo se jen zbavit oblečení, ze kterého jste vyrostli, neváhejte a příště buďte jedním z těch, kteří sedí u stolečků. A ještě si vyděláte nějakou kačku.

blog comments powered by Disqus