S letními školami na Tchaj-wan, do Německa nebo na Jižní Koreu | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

S letními školami na Tchaj-wan, do Německa nebo na Jižní Koreu

Do rubriky Téma čísla napsala Barbora Čunátová (Neděle, 17. březen 2013)

Strávit celých deset semestrů studia v Brně, když naše univerzita nabízí nepřeberné množství zahraničních stáží, by byl hřích. Kdo si přesto nemůže dovolit vyjet v průběhu semestru, určitě uvítá širokou nabídku organizovaných letních škol na partnerských institucích naší univerzity. Právě na ně se můžete od března do června hlásit.

Ten, kdo by rád vyměnil letní povalování u českých rybníků za poznávání Evropy, nebo například Jižní Korey a Tchaj-wanu, má možnost si teď svůj sen splnit. Naše univerzita nabízí několik letních škol, na kterých můžete po splnění všech podmínek pro přijetí studovat.

Pokud byste se chtěli dozvědět, jak chutná pravý boršč nebo poznat rodnou zemi Tolstého a Čechova, můžete zkusit podat přihlášku na letní školu ruštiny na Udmurtské státní univerzitě. Nutností je odevzdání motivačního dopisu v ruštině a češtině a zároveň doklad o znalosti ruského jazyka. Program nabízí hrazené ubytování. Přihlášky odesílejte na Centrum zahraničních studií do 31. března.

Na letní pobyt v Německu vás může vyslat studentská organizace GFPS, která zprostředkovává studijní pobyty a placenou praxi na pět měsíců nebo letní jazykový kurz na dva týdny. Programy jsou určené pro studenty denního studia a jejich cílem je prohloubení nejen česko-německých vztahů. Cena letního jazykového kurzu je asi 3 600 korun a přihlášky je možné posílat organizátorovi do 1. června.

S letní školou v Evropě má dobré zkušenosti i Vendula Karásková, studentka magisterského studia mezinárodních vztahů. „Letní školy jsou výborná příležitost, jak se podívat do cizí země, potkat zajímavé lidi, užít si spoustu legrace a navíc si poslechnout přednášky špičkových odborníků,“ vysvětluje. V létě strávila týden ve Vilniusu na letní škole pod záštitou místní organizace Human Rights Monitoring Institute. „Kromě nových poznatků a zkušeností jsem si přivezla hlavně cenné kontakty na lidi z oboru z celé Evropy. Některé z nich jsem dokonce potkávala i během podzimu, když jsem byla na stáži v Evropském parlamentu,“ doplňuje Vendula.

Komu je Evropa malá a kdo by se rád konečně naučil správně používat čínské hůlky, může vyrazit na letní školu National Chengchi University na Tchaj-wanu. „Loni se na tuto letní školu hlásilo z Masarykovy univerzity šest studentů a vybráni byli dva. Počty přihlášených se ale každým rokem mění,“ sdělil koordinátor letních škol v Tchaj-wanu Martin Logar. Na tchajwanskou mezinárodní letní školu, kterou je také možno doplnit o výuku čínštiny, je nutné poslat přihlášku a motivační dopis. Studenti si platí opět pouze ubytování. Termín podávání přihlášek na CZS je do 1. dubna.

Letní školu v Tchaj-wanu navštívil před třemi lety i absolvent politologie Petr Přibyla. „Studium na NCCU byla skvělá příležitost, kterou lze jen obtížně srovnávat s pobyty na evropských univerzitách. Koneckonců i fakt, že brzy pochopíte, že šváby, ještěrky a příležitostní pavouci jsou nedílnou součástí inventáře vašeho pokoje,“ popisuje Přibyla. Studiem mezinárodních vztahů strávil na Tchaj-wanu dva měsíce a odnesl si plno cenných zkušeností, které později využil ve své diplomové práci. „Letní škola mi přiblížila Tchaj-wan z mnoha úhlů pohledu – od ekonomického, společenského a politického přes náboženství a kulturu. Navíc velkou výhodou celého programu byla také nabídka intenzivní výuky čínštiny. Celkový zážitek z Taiwanu doplňuje i rozlehlý kampus, jenž studentům umožňuje navštívit plavecký bazén, atletický ovál i lezeckou zeď,“ doplňuje Přibyla.

Další možností je letní škola na téma „Designing a Sustainable Future“ v Sungkyunkwan University v Jižní Koreji. Program začíná 27. června a končí 24. července a podmínkou k přijetí je napsání motivačního dopisu v angličtině. Jazykový certifikát sice není povinností, ale jistou výhodou. Studenti nemusí platit školné, ale hradí si ubytování (asi 500 dolarů) a osobní či kulturní aktivity. Zpátky domů si navíc můžete přivést až 12 kreditů. Přihlášky se přímo u organizátora podávají do 13. června.

Letní škola však neznamená jen opouštění našich krajů. Letní jazyková škola programu Aktion pořádá třítýdenní jazykové kurzy v tuzemsku. Čeští a rakouští studenti se v dopoledních hodinách učí navzájem jazyk druhé země a ve zbytku času navštěvují volitelné semináře, přednášky zajímavých osobností nebo promítání filmů. O stipendium mohou žádat studenti od 20 do 35 let, kteří umí německy minimálně na středně pokročilé úrovni. Vybraní studenti hradí poplatek tři tisíce korun. Přihlášky můžete zasílat u jednotlivých pořadatelských univerzit do 30. dubna 2013.

Kdo si přece jen v nabídce letních škol nevybere, může vycestovat během semestrů. Fakulta stále nabízí volná místa na studijní či pracovní pobyty s programem Erasmus nejen do zemí Evropské unie. Zajímavé je i studium na partnerských univerzitách naší univerzity, mezivládní stipendia anebo granty pro „freemovers“. Byla by škoda nevyužít takové příležitosti, dokud máme jako studenti otevřené dveře do celého světa.

blog comments powered by Disqus