Všude dobře, tak proč sedět doma? | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Všude dobře, tak proč sedět doma?

Do rubriky Téma čísla napsala Vendula Karásková (Pátek,  8. březen 2013)

„Přijmeme uchazeče s praxí,“ stojí v každém druhém inzerátu. Ale kde má ten nebohý uchazeč ke kýženému obohacení životopisu přijít? Hledání práce při studiu je proto už skoro samozřejmé a nezbytné, nejen kvůli výdělku peněz na pivo a něco lepšího než menzovní „studentský speciál“. Každý, kdo se o to pokusil, ale potvrdí, že získat aspoň trochu ucházející místo není legrace. Na představy o brigádě v oboru musí většina budoucích sociálních vědců rychle zapomenout. Nepředpokládám však, že by studující naší fakulty chtěli pracovat jako barmani nebo průvodkyně na zámku nadosmrti. Když už si tedy má mladý intelektuál vyzkoušet práci rukama a dělat celé léto třeba plavčíka, proč zůstávat jen na českém rybníčku a nevyjet například za Atlantik? „Stáž v Americe“ vyslovená u pozdějšího pohovoru se správným přízvukem určitě konkurenty odzbrojí.

Jakákoliv zahraniční stáž vám ale samozřejmě dá mnohem víc než jen řádek do životopisu. Kromě očekávaného zlepšení cizích jazyků se hlavně každý musí postavit na vlastní nohy. Z tepla domácí pece vyrážel za humna na zkušenou už český Honza. Ten, kdo se odváží vyjet za zahraničními zkušenostmi, si stejně jako on přiveze domů uzlík kouzelných darů – neocenitelných soft skills, které je jinak těžké získat. I když se to někomu může zdát absurdní, oříškem může být samo přežití v cizí zemi. Maminka je daleko, takže si stážista musí sám zajistit mnohem víc než „jen“ práci, ubytování a letenku. Ač to zní neuvěřitelně, spoustě lidí až v cizině dojde, že ponožky se opravdu samy nevyperou. Sama jsem potkala moc milou Indonésanku, kterou jsem však až v jejích dvaadvaceti letech naučila používat škrabku na brambory.

Nejlepší samozřejmě je, když se vám podaří skloubit zahraniční zkušenost s prací v oboru. Teprve na stáži vyjukaný nováček zjistí, jak ve vysněné instituci probíhá všední den a co všechno kýžené zaměstnání opravdu obnáší. Představy o fungování firemních procesů se občas můžou od reality značně lišit – a opravdu bych nechtěla být v kůži toho, kdo to zjistí až v několika prvních frustrujících měsících po zisku vytouženého místa. Setkání s kolegy navíc pomůže otevřít oči, ujasnit si názory a celkově zasvětit do práce v oboru, nemluvě o tom, že tyto kontakty mohou významně pomoci po dostudování při hledání stálé práce.

Proti letním stážím se dá namítnout, že prázdniny by měly být časem dovolených a cestování, ne časem stráveným prací za dveřmi kanceláří. Kdy jindy ale můžete prožít měsíc nebo dva v cizí zemi a brouzdat každý večer třeba ulicemi Paříže? Kdy se podíváte do kazašských hor a příbytků místních, jejichž děti učíte anglicky? Dobře vybraná letní stáž v zahraničí určitě pomůže budoucí kariéře. Kromě toho ale nabízí možnost strávit čas v cizí zemi a kultuře, naučit se něco o místních obyvatelích i o sobě, utéct od okoukané reality a prožít neopakovatelné. Takže kam se chystáte toto léto?

blog comments powered by Disqus