Tři otázky pro sbormistra univerzitního sboru Michala Vajdu | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Tři otázky pro sbormistra univerzitního sboru Michala Vajdu

Do rubriky Kultura napsala Eva Lalkovičová (Neděle, 17. březen 2013)

O Pěveckém sboru Masarykovy univerzity už slyšel každý, ti kulturněji založení jej snad slyšeli i naživo. V nejbližších měsících čeká celý soubor několik koncertů s bývalou zpěvačkou skupiny Nightwish Tarjou Turunen. O tom a o dalších novinkách se rozpovídal sbormistr Michal Vajda.

Pěvecký sbor nedávno hledal nové členy. Co by nemělo chybět zpěvákovi v univerzitním sboru kromě skvělého hlasového projevu?

Určitě dostatek času. Pravidelné zkoušky se konají dvakrát týdně po třech hodinách, k tomu přistupují občasná víkendová soustředění a koncerty. Zpěvák tvoří důležitou součást celého kolektivu, musí být tedy týmovým hráčem, který nemyslí jen na prosazení sebe sama, ale musí být schopen fungovat i ve skupině. Ta naše dnes čítá kolem šedesáti členů. Samozřejmostí je pak bezmezný obdiv sbormistra a uznávání jeho autority.

Za pár dní vás čekají koncerty s operní divou Tarjou Turunen. Jak se Vám podařilo dostat se ke spolupráci s hvězdou takového formátu?

Spolupráce vznikla na základě našich předchozích projektů s Filharmonií Bohuslava Martinů ve Zlíně. Již několikrát jsme byli managementem přizváni ke spolupráci na oratorních či kantátových dílech a tato akce je vyústěním našich dobrých vzájemných zkušeností.

Kdy budou mít studenti univerzity možnost vidět vystoupení sboru na domácí půdě?

Nejbližším brněnským koncertem bude s největší pravděpodobností ročníkový koncert posluchačky JAMU Kláry Roztočilové. Pod jejím vedením se sbor představí s acapella programem, jenž je mu pravděpodobně tím nejvlastnějším. Koncert se koná 22. května ve Dvoraně rektorátu VUT.

blog comments powered by Disqus