Alma Táta píše pro Halas | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Alma Táta píše pro Halas

Do rubriky Fakultní ruchy napsal Petr Opršal (Pondělí, 11. březen 2013)

Absolventy naší almy mater obepsala jakási Alma Máma s dopisem plným výhodných nabídek na slevy – tu na knihy, tu na jazykové kurzy, tu na vstupy do různých kulturních institucí – pokud si ovšem pořídí kartičku absolventa.

O čí matku se ve skutečnosti jednalo, to bohužel nevíme, ale podle jména soudíme, že někoho ze zahraničních studentů. Zato se ale našemu oddělení speciální publicistiky podařilo získat vyjádření od Alma Táty, které bylo rozesláno nedlouho po Mámině, ale z nejasných důvodů nedorazilo k jedinému adresátovi.

Alma Táta píše:
"No nazdar synku,
ze školy už jsi fuč, místo profesora tě teď úkoluje bůhvíjaký manažer nebo pracák, tak sis myslel, že se nás zbavíš, co? Kdepak, kafrat do života ti budu pořád.

Máti ti psala, že do života budeš potřebovat knížky. Kdepak, potřebuješ jen jednu a já vím přesně jakou – vkladní. Stejně, pokud ses potřeboval na něco učit, tak sis to stáhnul z netu nebo vyžebral zápisky od starších. A že bys je kupoval? Pokud vím, naposled jsi pro tu svoji mladou kupoval Fifty Shades of Grey a pro sebe novýho Kulhánka. Takže mi tu nevyprávěj, že budeš potřebovat nějakou odbornou literaturu.

Taky by tu ženskou zvědavou zajímalo, jak jsi na tom s jazyky. Radši přeskočím to, na co si stěžovala ta tvoje Libuna, když se na MDŽ krapítek přiopila a půjdu k tomu šprechtění. Nejspíš ti je jasné, že bez angličtiny dneska můžeš dělat tak akorát hajzldědka nebo poslance, ale když už máš školu, tak bys aspoň haudujudů moh' dát dohromady. A učit se nějaký nový? Na jazykovky se vykašli, stejně ses toho nejvíc nadrtil z počítačových her. Tak si akorát do toho svýho WoWka stáhni třeba kantonskou jazykovou sadu a uvidíš, jak za chvilku budeš té hatmatilce rozumět.

No a ty muzea a galerie, to snad ani ta ženská nemyslí vážně? Kdy žes v něčem takovým byl naposled? V šestnácti na druhým rande s tou vědátorkou, když jsi ji chtěl uchvátit svými znalostmi a přitom sis pletl Máchu s Háchou? A o opeře radši nemluvím, ty už asi znáš akorát ten internetový prohlížeč.

A máme tu zlatý hřeb večera, a to tu kartu. Tobě karty lifruje pod tlakem, ale mě ani na mariáš nechtěla pustit. Zas se radši drž té platební a běda ti, pokud ji přečerpáš. Fakt nechci mít barák oblepený žlutou páskou a náš vořech by exekutorovi tak akorát dones papuče. Že na tuhle máš slevy? Jo máš. Na to, co už jsem psal a pár dalších libůstek? Stýská se ti po kolejích bez ledničky a s hajzlíkama na chodbě? Tak teďka je budeš mít levnější, tramtaradá.

Neměj obavy, že bych na tebe zapomněl, však máš doma ještě pořádnou sekeru a ne, že zas příště jen přijedeš, sežereš, na co přijdeš a pak zmizíš, aniž bys řekl ‚bú‘.

Tvůj Alma Táta"

blog comments powered by Disqus