Hřebejk, premiéry i koncerty – to vše přinese filmový festival CINEMA MUNDI | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Hřebejk, premiéry i koncerty – to vše přinese filmový festival CINEMA MUNDI

Do rubriky Univerzita napsala Barbora Ostřížková (Úterý, 26. únor 2013)

Brno se v posledních letech snaží dokázat, že není městem pouze univerzitním, ale také filmovým. Už počtvrté se tu bude konat filmový festival CINEMA MUNDI.

V rámci hlavního programu mohou diváci zhlédnout více než čtyři desítky filmů, u části z nich přitom půjde o českou premiéru. Dramaturg festivalu Lukáš Skupa s tipy na dobré snímky nešetří: „Výborný je polský film 80 milionů, Náš domov z japonské filmové dílny nebo afghánský snímek Kouzelný kámen.“ Podle něj bychom si neměli nechat ujít ani film Láska, který získal Zlatou palmu na festivalu v Cannes.

Kromě „oskarovek“ jako Argo, Nespoutaný Django nebo Pí a jeho život program nabízí také latinskoamerickou tvorbu z Mexika, Argentiny a Brazílie. „Filmy z tohoto regionu jsou u festivalových diváků velmi oblíbené,“ komentuje volbu doprovodného programu Skupa. „Přehlídka filmů bude zároveň alternativou k tradiční převaze dramat v hlavní festivalové sekci,“ doplňuje. Půjde především o černé komedie s notnou dávkou absurdity či satiry, které jsou pro tuto oblast velmi typické.

Na organizaci festivalu se podílí také studenti Masarykovy univerzity. „V rámci festivalu jsem zajišťovala vystoupení několika kapel a podílela se na vytváření doprovodného programu,“ přibližuje členka MUNIE Denisa Králová. Nad otázkou, proč by měli studenti festival navštívit, neváhá ani minutu: „Je to super příležitost vidět kvalitní snímky. Řadoví diváci navíc mohou zhlédnout i takové filmy, ke kterým by se normálně nedostali.“

Celá „kinománie“ vypukne již zítra odpoledne na náměstí Svobody: slavnostní zahájení bude moderovat herec Jan Budař, na pódiu se objeví i režisér Jan Hřebejk. Oficiálně festival odstartuje předpremiéra americké Terapie láskou. V následujících osmi dnech pak prostory pěti brněnských kin a divadel zahltí snímky z celého světa, mezi kterými na závěr festivalu vybere studentská porota ten nejlepší.

Velkým plusem festivalu je i jeho cenová dostupnost. Snížené vstupné pro studenty začíná už na 80 korunách za film. Se slevou lze navíc zakoupit i festival passy – vstup na pět filmů za cenu čtyř.

blog comments powered by Disqus