Na deset kousků rolády budeme potřebovat 5 bílků, 160 gramů krupicového cukru, 1 lžičku vanilkového aroma, 40 gramů moučkového cukru a 20 g bramborového škrobu (solamyl). Na náplň si připravte 150 gramů jahod a 250 gramů smetany ke šlehání (33%).
Oddělte žloutky od bílků a bílky vyšlehejte do lehké pěny. Přidejte krystalový cukr, vanilkové aroma a ušlehejte dotuha. Nakonec lehce vmíchjete prosátý moučkový cukr a škrob.
Hotové těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 150° C pozvolna asi 20 minut. Po upečení nechte vychladnout na papíře a poté roládu otočte na čistý papír. Horní papír, na kterém se roláda upekla, opatrně odtrhněte.
Jahody očistěte a nakrájejte na drobné kousky. Smetanu vyšlehejte dotuha a rozetřete na celý plát. Na šlehačku rovnoměrně rozložte kousky jahod a pomocí papíru stočte do rolády. Velmi ostrým nožem nakrájejte na plátky.
blog comments powered by Disqus