Sněhová roláda podle Miroslava Šipuly | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Sněhová roláda podle Miroslava Šipuly

Do rubriky Ostatní napsala Miroslav Šipula (Neděle, 17. březen 2013)

Stejně jako dobré víno jde ruku v ruce s kvalitním sýrem či uzeninou, tak i dobrá káva si žádá sladký zákusek. O recept nadýchané sněhové rolády se tentokrát podělil Miroslav Šipula, vyučující katedry psychologie. „Recept na tento dezert mne zaujal, jelikož je jednoduchý a působivý. Když už hřešit, tak pořádně,“ doplnil recept Šipula.

Na deset kousků rolády budeme potřebovat 5 bílků, 160 gramů krupicového cukru, 1 lžičku vanilkového aroma, 40 gramů moučkového cukru a 20 g bramborového škrobu (solamyl). Na náplň si připravte 150 gramů jahod a 250 gramů smetany ke šlehání (33%).

Oddělte žloutky od bílků a bílky vyšlehejte do lehké pěny. Přidejte krystalový cukr, vanilkové aroma a ušlehejte dotuha. Nakonec lehce vmíchjete prosátý moučkový cukr a škrob.

Hotové těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 150° C pozvolna asi 20 minut. Po upečení nechte vychladnout na papíře a poté roládu otočte na čistý papír. Horní papír, na kterém se roláda upekla, opatrně odtrhněte.

Jahody očistěte a nakrájejte na drobné kousky. Smetanu vyšlehejte dotuha a rozetřete na celý plát. Na šlehačku rovnoměrně rozložte kousky jahod a pomocí papíru stočte do rolády. Velmi ostrým nožem nakrájejte na plátky.

blog comments powered by Disqus