Nový magisterský program láká na prestižní univerzitu v Utrechtu | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Nový magisterský program láká na prestižní univerzitu v Utrechtu

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Marta Ošmerová (Čtvrtek, 14. březen 2013)

Katedra mezinárodních vztahů a evropských studií nabízí studentům od letošního podzimu nový magisterský program Master in European Governance. Zájemci tak mohou strávit jeden rok studia na naší fakultě a druhý v Utrechtu.

„Program vznikal zhruba dva roky. Zasloužili se o něj zejména profesoři Ladislav Rabušic z katedry sociologie a Wieger Bakker z Utrechtu, který k nám jezdí vyučovat už několik let,“ uvedl Hubert Smekal z katedry mezinárodních vztahů. Program je podle něj zajímavý i proto, že se utrechtská univerzita pravidelně dostává v mezinárodních žebříčcích mezi nejlepších padesát univerzit na světě.

Vybraní studenti budou první rok studovat v Brně a druhý v nizozemském Utrechtu, kde absolvují půlroční stáž. Během ní by měli sepsat diplomovou práci. „Jedná se o takzvaný double degree program. Znamená to, že absolventi se budou moci pochlubit titulem Mgr. z naší univerzity a MSc. z utrechtské,“ vyzdvihl Smekal jednu z výhod studia.

Absolventi se uplatní jako političtí poradci

Studenti budou pracovat v malých skupinkách. „Pestré personální složení studentů jim umožní vybudovat si síť kontaktů různě po Evropě i mimo ni,“ dodal Smekal. Účastníci kurzu se podle něj naučí analyzovat komplexní problémy evropského vládnutí z hlediska ekonomie, práva, politologie a veřejné správy. Absolventi programu pak najdou uplatnění jako političtí poradci nebo analytici v lokální správě, vládách, evropských institucích, vládních i nevládních organizacích či konzultačních firmách věnujících se Evropské unii.

Program je vyučován výhradně v anglickém jazyce. Uchazeči proto musí předložit certifikát z anglického jazyka. Za účast na programu si navíc studenti zaplatí. Jen za první rok v Brně to bude tři tisíce eur. Rok v Utrechtu pak vyjde o zhruba tisíc eur méně. S poplatky může studentům pomoci stipendium. „Program je hodně finančně náročný, ale je to zajímavá nabídka. Studium v zahraničí a dva diplomy podle mě určitě zvýší budoucí uplatnění,“ podotkla studentka mezinárodních vztahů Jana Oravcová.

Uchazeči o studium programu Master in European Governance mohou své přihlášky podávat do 1. dubna. K přihlášce musí přiložit životopis, motivační dopis, dva doporučující dopisy, výpis absolvovaných kurzů a získaných známek a certifikát z anglického jazyka. Součástí přijímacího řízení bude i osobní pohovor. Komise složená ze zástupců univerzit z Brna a Utrechtu vybere zhruba patnáct studentů. Výsledky zveřejní do 1. května.

Více informací o programu naleznete na stránkách www.mves.cz/en/meg.

blog comments powered by Disqus