Existuje spousta možností, jak se uvést do pohotovostního režimu, některé jsou ale leda pro masochisty. Třeba taková sprcha s teplotou blízko absolutní nule. Ti nejtvrdší pak po ránu v duchu Murphyho zákonů spolknou ropuchu, aby se jim ten den už nemohlo nic horšího přihodit. Ale mnohem lepším řešením je dát si kávu.
Správná hladina kofeinu v těle dokáže študáka správně probudit a pomoci mu soustředit se nad sepisováním další z obsáhlého seznamu esejí o nesmrtelnosti duše chrousta podle teorie tranzice. A když je hlad a už nezbývají peníze, tak i příjemně „zaplácne“ místo v žaludku.
Ale pít dokola tu samou kávu člověka omrzí. A Brno má díky Bohu rozsáhlou síť kaváren a podobných podniků, v nichž si může zákazník dopřát všechno možné, od prachobyčejného turka po nejrozličnější speciality z ciziny – hlavně se snobsky správnou výškou pěny a nezbytnou sklenicí vody. Právě na kávu je dnešní číslo zaměřené. Naše redaktorky během jediného odpoledne odvážně okusily kávu v šesti kavárnách v blízkém okolí fakulty. Tak se sice asi na jeden den dobrovolně vzdaly spánku, ale aspoň se s vámi v hlavním článku naší rubriky podělí o své dojmy.
Zkoumaným subjektem bylo tentokráte espresso. Možná ten nejznámější druh kávy, nejsnazší na přípravu – ale i na něm se dá mnohé zkazit. Autor tohoto článku už v Brně nejedno okusil a setkal se jak se správným „černým zabijákem“, tak i s „jarovou vodou“, která chutnala hůře než z nádražního automatu – a paradoxně, oba extrémy se cenou příliš nelišily.
Ale ať už někdo fandí intelektuálské černé kávě s cigaretou nebo si potrpí na kávy, v nichž je mléka a cukru vlastně více než starých dobrých pražených zrn kávovníku, určitě se vyplatí celou rubriku dočíst až do konce.
A to i pro menšinu, která se kávě úplně vyhýbá. Pro tu je připravená další část našeho seriálu – receptů od našich vyučujících. Dnes se svým receptem pochlubí Miroslav Šipula z katedry psychologie.
Co říci závěrem tohoto úvodníku? Snad jen že celý kolektiv redaktorů Halasu přeje našim čtenářům hodně energie do nového semestru – a místo stresování se ať si raději dopřejí šálek dobré kávy.
blog comments powered by Disqus