Knihovna uvádí e-knihy v češtině | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Knihovna uvádí e-knihy v češtině

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Marie Galatíková (Neděle, 10. březen 2013)

Od začátku března poskytuje naše knihovna nově několik titulů e-knih v češtině. Na stránkách knihovny je k dispozici odkaz a návod, jak si e-knihy stáhnout z portálu eReading.cz k doživotnímu užívání.

„O nákup českých titulů jsme dlouho usilovali. Nakonec se nám podařilo přesvědčit nakladatele, aby e-knihy poskytli vysokoškolským knihovnám,“ uvedl knihovník Jan Kříž. Zatímco nakladatelům nabízejícím anglické e-knihy případné nelegální sdílení tolik neuškodí, čeští nakladatelé při něm pocítí mnohem větší ztrátu na zisku. Odvíjí se to od jejich omezené možnosti nabízet e-knihy víceméně jen na českém trhu.

V tomto roce knihovna plánuje zakoupení dalších e-knih. O jaké tituly půjde, záleží nejen na dané nabídce, ale také na domluvě mezi univerzitami, které se na zakoupení multilicence na e-knihu skládají. Přes tyto komplikace skýtají e-knihy možnost přístupu ke zdrojům pro větší počet studentů než jejich tištěné předchůdkyně.

E-knihy nabízejí větší komfort – není nutno se obtěžovat se složitým získáváním titulů, ani u nich nehrozí zkáza peněženek v podobě naběhnutých pokut. Ne všichni studenti jsou jim však nakloněni. „Mám radši knížky v papírové podobě a zatím jsem se s e-knihami moc nesžila. Nejsem si úplně jistá, jak je vyhledávat, protože jsem to ještě moc nezkoušela. Zatím jsem je ani nepotřebovala,“ přiznala studentka psychologie Lucie Bednářová.

Ačkoliv se v současnosti o nákup českých e-knih zajímají především knihovny škol s humanitním zaměřením, pomalu se probouzí zájem i u přírodovědně orientovaných.

blog comments powered by Disqus