Nikdy není příliš brzy dělat si plány na léto | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Nikdy není příliš brzy dělat si plány na léto

Do rubriky Ostatní napsala Adéla Procházková (Neděle, 17. březen 2013)

První měsíc semestru je za námi. Pro většinu studentů to – troufnu si říct – znamená, že si začínají pamatovat, kdy a v jaké učebně mají tu či onu přednášku, pročetli si už většinu sylabů a cítí v kostech, že se blíží první termíny odevzdání seminárek. Do léta času dost a povinností ještě víc, mohlo by se zdát. Začít si plánovat prázdniny už teď, ačkoliv v pár stupních nad nulou a zimních bundách se to může jevit jako předčasné, se ale vyplatí.

Třeba proto, že zbývá poslední týden na podání přihlášek na letní školu na Tchaj-wanu nebo v ruském Iževsku. A přehlídka destinací, kam se na léto můžete vydat, tím zdaleka nekončí. O možnostech, kam se do konce semestru lze přihlásit na studijní i pracovní stáže, nebo o všem, co je před odjezdem třeba vyřídit a na co je nutné si poté dát pozor, se dočtete v tématu čísla. Inspirativní je i příběh studenta naší fakulty, který nespoléhal jen na nabídku univerzity. Letní stáž si vybral na vlastní pěst a nebál se zahraniční školu sám oslovit.

Uplynuly více než dva týdny od inaugurace nového prezidenta Miloše Zemana. Slavnostnímu ceremoniálu předcházely měsíce předvolebních kampaní, desítky titulních stránek novin s tvářemi kandidátů a televizních debat a stále rozjitřenější emoce, které dost možná zpestřily zkouškové období i většině z nás. Jak si týdny před volbami prožili členové iniciativy Demagog, co obnášelo ověřování výroků prezidentských kandidátů nebo jakými slovy jejich výkon ohodnotil sám současný prezident, přibližuje student politologie Jan Tvrdoň.

Na stránkách nového čísla najdete v neposlední řadě i novou rubriku. Ve sloupku Co si myslím o… dáme pravidelný prostor akademikům z naší fakulty, aby se vyjádřili k některému z aktuálních významných společenských témat. Tentokrát zhodnotil děkan Břetislav Dančák kroky ke zkvalitnění vysokého školství, které v únoru představil ministr Petr Fiala, a jejich dopad na naši fakultu.

Příjemné počtení a hladký průběh semestru přeje

Adéla Procházková, šéfredaktorka

prochazkova@casopishalas.cz

blog comments powered by Disqus