Být editorem ČT24 je dřina | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Být editorem ČT24 je dřina

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Michaela Havlíčková (Čtvrtek, 11. duben 2013)

Chcete si vyzkoušet editování s profíkem z ČT24 a zároveň se dozvědět praktické informace o této náročné profesi?

Přijďte na halasácký workshop! Dne 22.4 budete mít jedinečnou příležitost vyzkoušet si svůj editační um pod dozorem Alžběty Vejvodové, která má čtyřletou praxi u ČT24. Workshop se bude konat ve Spolkovně (u Krmítka) od 13.00 do 17.00 a bude rozdělen do dvou částí – teoretické přednášky a praktického cvičení. Pokud máte zájem, pište na e-mail redakce@casopishalas.cz. A nakonec malá ochutnávka toho, co všechno byste se mohli na workshopu dozvědět:

Jaká byla podle vás největší výhoda a nevýhoda práce editorky portálu ČT24?

Editorská práce mi rozšířila obzory a přehled o světovém i domácím ekonomickém dění. Velice pečlivě jsem musela sledovat, co se děje ve světě a o čem informují konkurenční česká média, abych byla schopná správně rozdělovat úkoly mezi redaktory. To považuji za hlavní výhodu práce editora. Nevýhodou pak bylo to, že mi v roli editora začala chybět tvůrčí práce. Zbývalo mi jen velmi málo času na to, abych psala vlastní články. Proto jsem se také nakonec rozhodla s editorskou prací skončit.

Jak jste zvládala stres, který s sebou editorská práce přináší?

Dobré rozhodně je, když si člověk i tváří v tvář pracovnímu vytížení najde chvíli pro sebe. Práce a osobní život se zkrátka musí pěkně vybalancovat. Pokud stojí život jen na jedné „noze“, není to dobře. Jakákoliv komplikace – když něco nevychází tak, jak má – vás pak snáze rozhodí. Řídím se doporučením, které mi dal kdysi jeden můj známý – pracovní rok je potřeba čas od času něčím proložit, vzít si pár dní volna a odjet na dovolenou. To mi pak dodá novou energii, nový náboj a nové nápady do pracovního života.

Co vám do života dala práce editorky portálu ČT24?

Sebevědomí a schopnost argumentovat. Když jsem přišla do redakce ještě coby redaktor, myslela jsem si, že je skvělé, když je člověk se všemi kolegy kamarád a se všemi skvěle vychází. Spoustu věcí, které mi vadily, jsem proto raději neříkala, některé názory, které by mohly kolegům vadit, jsem raději potlačovala. Až v roli editorky jsem se naučila říkat, co si opravdu myslím. Naučila jsem se diskutovat s lidmi a předkládat argumenty, které podpoří mé názory.

blog comments powered by Disqus