Příspěvek na bydlení, nebo na prázdniny? O ubytovací stipendium mohou studenti žádat do konce dubna | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 33. ročník

Příspěvek na bydlení, nebo na prázdniny? O ubytovací stipendium mohou studenti žádat do konce dubna

Do rubriky Univerzita napsala Jolana Rumanová (Úterý,  9. duben 2013)

Příspěvek studentům na ubytování neboli ubytovací stipendium zavedlo ministerstvo školství v roce 2005. Od té doby se jeho výše ustálila na dvou a půl až třech tisících korunách za semestr. Někteří studenti jsou za peníze na bydlení rádi, jiní je berou jako příspěvek na prázdniny.

Několikrát do roka přerozdělují univerzity dotace od ministerstva mezi studenty, kteří musí za vzděláním dojíždět a bydlet tedy mimo trvalé bydliště. „Průměrně se o stipendium hlásí více než 18 tisíc studentů,“ řekla Karolína Ivánková, která má koordinaci stipendií na naší univerzitě na starost. Každý, kdo na něj má podle pravidel nárok, stipendium obdrží.

Vhodným adeptem na příspěvek je student bakalářského, magisterského nebo doktorského studijního programu v prezenční formě studia, který nepřekročil standardní dobu studia a nemá trvalé bydliště v okrese Brno-město. Poslední z podmínek je, že aktuální studium musí být jeho prvním studijním programem na vysoké škole v ČR. Všechny tyto podmínky vyhodnotí Informační systém automaticky. Pokud je student splňuje, stačí žádost o stipendium podat jediným kliknutím.

Někdy dokonce dosáhnou na stipendium i studenti, kteří pravidlům nevyhovují. „Nejčastěji je ubytovací stipendium přiznáno i studentům s postižením, kteří spolupracují se střediskem Teiresiás,“ vysvětlila Ivánková.

Žádosti mohou studenti podávat do 30. dubna, rozhodnutí o přiznání ubytovacího stipendia nebo naopak o zamítnutí žádosti vydá prorektor Jiří Němec 6. května. Ve stejný den odejdou studentům peníze na účet.

Jeden nájem nebo dárky pod stromeček

Studenti obdrží peníze vždy v květnu a v prosinci. Stává se tak, že kdo z peněz nepotřebuje zaplatit nájem, využije částku jako příspěvek na vánoční dárky nebo na prázdninové cesty. Najdou se ale i výjimky. „Ubytovací stipendium používám výhradně k zaplacení výloh na bydlení v Brně. Částka mi pokryje výši přibližně jednoho měsíčního nájmu i s energiemi a internetem,“ vypočítal student psychologie a sociologie Štěpán Mašek. „Málokdy si můžu dovolit utrácet takovou částku za jiné věci, takže jsem za stipendium rád. S jeho výškou víceméně souhlasím, ale pokud by vyplácená částka byla vyšší, určitě bych se nezlobil,“ dodal.

Studentka práv a psychologie Iveta Šelepová patří zase do druhé skupiny studentů, kteří stipendium využívají většinou jako příspěvek na jiné výdaje. „Jelikož stipendium vždy přijde v takový příhodný čas, tak ho využívám opravdu spíše na dárky a v létě na dovolenou,“ přiznala studentka. „Pokud bych měla ze stipendia platit celý nájem, bydlím asi pod mostem,“ vysvětlila.

Ačkoliv některým studentům přijde výše stipendia symbolická, studenti naší univerzity pořád dostávají více peněz než jejich kolegové v Praze. Na VŠE, Univerzitě Karlově ani na ČVUT většinou nepřesáhne částka za dva semestry výši 5400 korun.

Na brněnském VUT je stipendium podobné našemu, celkově si tu studenti přijdou asi na šest tisíc za dva semestry. Podobně i na Mendelově univerzitě.

blog comments powered by Disqus