Příznivci Cestovatelských střed putovali do Indie | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Příznivci Cestovatelských střed putovali do Indie

Do rubriky Univerzita napsala Barbora Ostřížková (Neděle, 14. duben 2013)

Na Přírodovědecké fakultě můžete cestovat do míst, kam se možná nikdy jinak nepodíváte. A to skrze projekt, který se letos uskutečnil už pošestnácté. Cestovatelských setkání je letos celkem deset a na každé z nich dorazilo zhruba čtyřicet posluchačů. Tuto středu přednášel Filip Chvátal o své cestě do Bombaje.

Je krátce po šesté hodině večerní a v posluchárně G1 se nedá pořádně dýchat. Je naplněná do posledního místečka. Za chvíli tu začíná přednáška o třítýdenním putování do Indie. Filip Chvátal, který cestu podnikl, mluví o všech cestovních útrapách i nesnázích s lehkostí. Když s úsměvem popisuje návštěvy policejních stanic a sledování tajnými policisty, mnohým posluchačům „padá čelist“.

„Obdivuji lidi, kteří se do těchto krajin vydají, mají na to dostatek odvahy a zorganizují to. Taky bych chtěla takto cestovat, ale potřebovala bych, aby to za mě nejprve někdo zařídil,“ svěřuje se v průběhu prezentace studentka Filozofické fakulty Barbora Vysloužilová. O tom, co všechno je potřeba zařídit, mluví i Chvátal. Ten se spolu se svými třemi kamarády vydal na cestu přes Írán, Pákistán a Gruzii. Jak? Vlakem, autobusem, stopem, taxíkem i pěšky. Na sérii fotografií posluchačům promítá běžný život lidí, které potkal.

Chvátal je také vtipálek a zajímavý výklad obohacuje groteskními zážitky: „Cesta autobusem většinou stála za to. Pouštěli nám socialistické filmy, korpulentní hosteska rozlévala čaj na všechny strany, všude ležela blinkající miminka, starší cestující byli většinou pod vlivem marihuany a každou minutu někdo kvůli lepšímu vzduchu stříkl do nefungující klimatizace Rexonu.“

Smích ale není to jediné, čím poutá pozornost publika. Každá fotografie ukazuje odlišnost kultury a nádhernou přírodu Asie. „Fascinuje mě to prostředí, hlavně architektura. Stavby ve velkých asijských městech jsou skvostem celého kontinentu,“ vypráví nadšeně Tomáš Černák, kterého Chvátal učí.

Letošní Cestovatelské středy jsou zhruba v polovině. „V plánu je zase Indie, ale z jiného úhlu pohledu,“ slibuje organizátor Ondřej Herzán. Příští týden budou opět v šest hodin večer přednášet na Přírodovědecké fakultě Eva Slaninková a Stanislav Dadák.

blog comments powered by Disqus