Už dnes v Brně exploduje divadelní Improtřesk | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Už dnes v Brně exploduje divadelní Improtřesk

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Kateřina Špriňarová (Pátek, 26. duben 2013)

Brněnská divadelní skupina Bafni zve ve spolupráci se Střediskem volného času Lužánky na největší festival divadelní improvizace v republice. Ten začíná dnes a představení se odehrají na prknech v HaDivadle, Divadle Husa na provázku, v Kavárně Trojka nebo na Stadionu. Festival potrvá až do neděle. Návštěvníci se mohou těšit na skupinu Just!Impro z Prahy, domácí DŽEM Theatre a plzeňské Improverty.

„Rádi bychom na festival přilákali nové diváky, kteří divadelní improvizaci zatím nepropadli. Nachystali jsme čtyři představení. V pátek je odehrajeme od půl osmé večer všechny najednou. Představení Superscene od skupiny Just!Impro z Prahy bude v HaDivadle, DŽEM theatre zahraje své Divadlo Playback ve sklepní scéně Husy na provázku a na představení Bílá tma od plzeňských Improvertů se dá zajít do Kavárny Trojka," přiblížila páteční brněnský večer Simona Trávníčková.

Letošní ročník nese podtitul „Divadlo do Improligy, Improliga do divadla.“ Organizátoři festivalu pozvali do Brna jedenáct lektorů, kteří se pohybují ve světě Improligy, tedy improvizačních zápasů. Lektoři a jejich posluchači se na workshopech zaměří na další rozvoj svých divadelních dovedností. Mezi lektory uvidíte Daniela Browna, Idu Kelarovou, Michala Hechta, Jiřího Bilbo Reidingera, Martina Haka a další.

Perličkou na konec bude souboj mezi českým souborem Klika a moravským souborem Ostružiny. Netradiční festivalové zakončení se inspirovalo hokejem: tady ale budou divadelníci soutěžit o pozornost diváků, kteří pak rozhodnou, který soubor předvedl lepší improvizaci. Vítěz se tak stane pomyslným králem Improtřesku. Ani tady se ale fauly tolerovat nebudou.

Festival se od loňska tematicky posunul. „Před rokem měl Improtřesk podtitul Hoďte impro do gala. V pátek byly pro diváky přichystány tři divadelní představení. V sobotu zase galazápas vybraných hráčů z různých improvizačních týmů ve velkém sále v Lužánkách. Workshopy vedli lektoři z improligy," prozradila členka skupiny Bafni Simona Trávníčková.

Ačkoliv festival potrvá až do neděle, improvizace vyvrcholí sobotním duelem mezi soubory Klika a Ostružiny, které začne o půl osmé večer ve Stadecu. Více informací o festivalu najdete na www.improtresk.cz.

blog comments powered by Disqus