Protáhněte se po přednášce. Doktorand plánuje na fakultu umístit žebřiny | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Protáhněte se po přednášce. Doktorand plánuje na fakultu umístit žebřiny

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Kateřina Špičáková (Čtvrtek,  2. květen 2013)

Hodiny vysedávání na přednáškách a v knihovně zažil každý student, který to se svým vzděláním myslí aspoň trochu vážně. Jenže dlouhé sezení na nekvalitních židlích ničí záda. Doktorand sociologie Michal Šindelář proto na fakultním facebooku položil otázku, zda by vedení neuvažovalo o pořízení žebřin. Fakulta sice přes facebook odpověděla, že volné žebřiny k dispozici nemá, do diskuze se ale zapojil student Jan Váňa. „Ozval se kolega ze třetího patra, že zrovna jedny žebřiny vyřazuje a že si pro ně můžeme přijít,“ vzpomíná Šindelář.

„Zajímavý nápad, nicméně nejbližší žebřiny jsou vzdálené jen 222 metrů vzdušnou čarou v tělocvičně Pod Hradem, máme to tedy opravdu blízko. Jestliže se mezi Vámi najdou nějaké přebytečné žebřiny, správa budov je studentům do suterénu navrtá. Do žebřin samotných ale investovat nebudeme. Jen pro zajímavost, v aule bývala dříve tělocvična!" odpověděla fakulta na facebooku. Pár komentářů nad reakcí už ale Michal Šindelář žebřiny zamluvené měl.

A před pár týdny si je odvezl k sobě na katedru. Minulý čtvrtek se sešel se správcem budovy Janem Jebasem a předběžně vytipovali několik míst, kde by žebřiny mohly zpříjemnit studentům den. „Doktor Jebas byl žebřinám příznivě nakloněný," řekl Šindelář.

Hlavně esteticky

Žebřiny nejspíš skončí v suterénních chodbách vedoucích ke Krmítku. „Tajemník fakulty Moštěk měl své požadavky ohledně estetična fakulty,“ podotknul Michal. Doufá, že i v suterénu si najdou žebřiny své příznivce – a to nejen mezi těmi, které v „kampani“ za žebřiny sám mobilizoval.

Pořídit na fakultu žebřiny chtěl především proto, aby měl on i další studenti možnost se po dlouhém sezení pořádně protáhnout, aniž by museli odejít z budovy, kde během semestru podle svých slov tráví celé dny. Univerzitní tělocviky nejsou podle doktoranda Michala to pravé řešení, a navíc je část studentů považuje za nepříjemnou nutnost. „Převládá tady blbá kultura sezení na židličkách, které může dlouhodobě způsobovat zdravotní potíže," zdůraznil Šindelář.

Přesné místo, kde žebřiny budou, ještě vybráno není. Rozhodnout o tom budou moci studenti. „Jde o dvě chodby v suterénu. Jedna vede k hlavnímu schodišti kolem výtahu, na druhé straně vede chodba ke Krmítku. Říkal jsem si, že bychom místa nejdřív vyfotili a nechali o tom hlasovat studenty,“ navrhl Šindelář.

Hlasovat může každý

Nápad umístit na fakultě tak velkou zdravotní pomůcku je nejspíš svého druhu unikát. „Nevím o tom, že by byly žebřiny jen tak pro studenty i jinde. Leda tak na Fakultě sportovních studií. Mimo tuhle ale neznám žádnou fakultu, která by aktivně řešila to, že nutí své studenty a učitele sedět celé dny na židlích a nabízela nějakou protiváhu,“ zamyslel se Šindelář.

Nejen studentům na facebooku se nápad líbí. „Zní to vtipně. Nevím, jestli já sám bych toho využil, ale dovedu si představit, že si po dlouhém a náročném dni někdo bude potřebovat protáhnout záda,“ kvituje žebřiny student žurnalistiky a sociologie Tomáš Kremr.

O přesném umístění žebřin můžete hlasovat zde: https://www.facebook.com/…61586045024/#_=_

blog comments powered by Disqus