Pracujete v TESCU, nebo na katedře? | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Pracujete v TESCU, nebo na katedře?

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Tereza Bartošíková (Neděle, 30. listopad 2008)

Studenti mohou na fakultě jíst, pít, bavit se, studovat a třeba i pracovat. Některé z těchto činností jsou snazší, jiné složitější. A ta práce ani nemusí moc bolet. „Přihlásila jsem se proto, že jsem si chtěla přivydělat odbornější prací, než je běžně k mání v nabídce brigád pro studenty,“ uvedla Veronika Štěrbová, která pracuje více než pět let jako pomocná vědecká síla (pomvěd) na Katedře mezinárodních vztahů a evropských studií (KMVES).

Pokud i vy uvažujete o nějakém tom přivýdělku v oboru, sledujte vývěsku, nebo kontaktujte svou katedru. „Já se k tomu také dostala přes inzerát, který katedra posílala všem svým studentům. Absolvovala jsem úspěšně ústní pohovor a nenáročný praktický test z práce s PC a skenerem,“ popsala Veronika svou cestu na KMVES. Práce pomvěda spočívá v přípravě studijních materiálů k jednotlivým kurzům (skenování, kopírování, tvorba čítanek) a v pomoci sekretářce s administrativou. „Ačkoli náplň práce asi moc zajímavě nevypadá, mě to bavilo a baví,“ uvedla Štěrbová.

„Pomocnými vědeckými silami mohou být studenti bakalářského i magisterského studia. Každý vyučující, který má na starost nějakou agendu navíc, si tak může vybrat pomvěda,“ uvedla Soňa Enenkelová z Katedry sociologie.

Podle Jany Kroutilové z Katedry psychologie existuje několik forem spolupráce studentů a kateder. Zájemci mohou pracovat jako pomvědi na katedře a jako prezenčně studující doktorandi. Dále se někteří studenti podílejí na různých výzkumech a spolupracují na grantech. „Stipendijně jsou vypláceni pomvědi, doktorandi a studenti, kteří pracují na výzkumech či organizují různé akce,“ sdělila Kroutilová. A dodala, že odměny za grantovou spolupráci jsou nastaveny buď v rozpočtu grantu, nebo je sepsána dohoda o provedení práce.

Studentka Veronika uvedla, že odměna pro pomvědy se vyplácí podle odpracovaných hodin. „U mě to bylo nejvíc tak třicet za měsíc, ale v průběhu semestru se to hodně mění. Největší nápor je na začátku a na konci,“ řekla Štěrbová.

I velká část vyučujících si vyzkoušela práci pomvěda. „Byla to dobrá zkušenost. Byl jsem v oboru a naučil jsem se pracovat s různými počítačovými programy. Také mi to přinášelo pravidelný příjem a získal jsem na katedře dobré kontakty a známé,“ zhodnotil výhody Roman Vido, který na naší fakultě vyučuje sociologii.

Avšak v oboru můžete pracovat i jinými způsoby, než výše uvedenými. Veronika Štěrbová také spolupracovala s Mezinárodním politologickým ústavem Masarykovy univerzity, který sídlí na naší fakultě. „Půl roku jsem dělala asistentku projektu Nebojte se (v) EU. Tehdy jsem měla s univerzitou uzavřenou pracovní smlouvu na částečný pracovní úvazek.“ Práce Veroniky jako asistentky spočívala hlavně v organizaci panelových diskuzí na několika univerzitách v Česku, jedna diskuze proběhla i na naší fakultě. „K práci na projektech politologického ústavu jsem se dostala taky přes inzerát. Není složité účastnit se takového projektu, protože nové spolupracovníky hledají poměrně často. Jedná se obvykle o odbornou práci, která zejména těm, kteří chtějí pokračovat v akademické dráze, může dát slušný základ.“

blog comments powered by Disqus