Studenti naší fakulty jsou hrdí na své „xenofilství“ | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Studenti naší fakulty jsou hrdí na své „xenofilství“

Do rubriky Kauza napsal Jan Koudela (Úterý,  8. říjen 2013)

Monitoruj, lokalizuj, reportuj. To je heslo neonacistů z Anti-Multikulti Watch, kteří se skrývají na americkém serveru. Útočí přitom na internetové účty všech, kdo se jim nelíbí. Na seznamy se jim dostali dokonce dva studenti politologie na naší fakultě.

Web white-media.info sdružuje lidi, jejichž cílem je vyhledávat a nahlašovat podle jejich slov multikulturní propagandu. To se projevuje mimo jiné tím, že vytvářejí seznamy potenciálně nebezpečných jedinců.

Studenti naší fakulty v nich figurují hned dva. Na těchto neonacistických stránkách se objevil Kamil Gregor z občanského sdružení Kohovolit.eu, který je v současnosti doktorandem na katedře politologie, a student bakalářské filozofie a politologie Václav Krajňanský.

Nepříjemná radost

„Měl jsem z toho radost. Když člověk nemá přátele, tak nic neznamená,“ odpovídá Gregor na otázku, co říká na to, že se jeho jméno objevilo na seznamu xenofilů. „Hned jsem jim napsal a požádal o doplnění několika mých dalších úchylek,“ dodává posměšně.

Naopak Krajňanský přiznává, že to nebyl příjemný pocit. Zároveň podle něj ale není důvod k obavám. „Nejedná se z jejich strany o žádný důkladný monitoring, paranoia proto není na místě,“ vysvětluje Krajňanský.

Dokud někomu nepřeskočí

Koncem září neonacisté během „Týdne proti anti-rasismu“ zablokovali facebookový profil romistky Sašy Uhlové, Amnesty International Brno nebo účet ředitelky kabinetu multikulturní výchovy na Filozofické fakultě Lenky Gulové. Studenti naší fakulty zatím takovou zkušenost nemají, na jejich e-mailový nebo jiný účet se neonacisté dosud nepokusili nabourat.

„Zablokování účtu například na Facebooku je hlavně nástroj, jak znepříjemnit člověku život. Když vám ale někdo hackne e-mail, často z něj dokáže vyčíst spoustu dalších údajů pro zneužití jiných služeb,“ popisuje Krajňanský.

Neonacisté na webu vyzývají k obraně „evropské etnicity“ a otevřeně napadají rasově smíšená manželství. Podle Gregora se však nejedná o vážnou hrozbu. „Považuji stránky spíše za vhodný materiál pro Exotopedii,“ říká s nadsázkou Gregor.

Nebezpečí podobných stránek tkví především v tom, že se můžou stát návodem pro radikální neonacisty. „Nechci věřit, že se dočkáme cílených organizovaných fyzických útoků. Kvůli těmto seznamům ale může nějakému jednotlivci přeskočit a skutečně někoho napadnout,“ uzavírá Krajňanský.

blog comments powered by Disqus