| Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Do rubriky Rubriky napsal Alexandr Průša, fss.halas@seznam.cz (Neděle, 16. listopad 2008)

Milí čtenáři a čitatelia,

svíráte v rukou další číslo nejlepšího fakultního studentského, pravda také jediného časopisu. Pokud vše klaplo, pak toto číslo přišlo v rychlém sledu po tom předchozím, dost možná teď chvíli budeme vypadat jako týdeník. To víte, Respekt ztratil sympatie svou kunderovskou kauzou, proto se snažíme zaplnit díru na trhu. Nu a s čím že tentokrát přicházíme?

V době začínajícího vánočního bláznění, které má s Vánocemi pramálo společného, bych vyzvedl naši sympatickou a cílenou nevánočnost. Žádný Santa, žádný Ježíšek, žádný Děda Mráz.

Hlavním tématem čísla je sociálnost studia u nás. Fakulta si slůvko „sociální“ vytkla do svého názvu, ovšem je otázka, jestli studium probíhá „společně“ či „společensky“ alespoň minimálně. Nepočítáme-li sezení ve stejné učebně a mačkání se ve stejných šatnách, pak příliš sociálního během studia nezažijeme. Anebo ano? Jsou kurzy, kde studenti pracují spolu? Jsme vedeni k individualismu, nebo k týmovosti? Jak je tomu za našimi hranicemi? Na tyto otázky najdete odpovědi uvnitř čísla.

Také jsme si ráčili povšimnout, že nám před fakultou pravidelně postává skupina smraďochů, která se snaží celou budovu přikrýt podivnou mlhou. Celkem se jí to daří, takže kdo chce vejít do budovy, buď se musí včas zhluboka nadechnout, anebo se stane pasivním kuřákem. Právě jsem pobavil několik nekuřáků, zatímco kuřáky můj text minul. Asi je mine i článek o tomto problému. Mimochodem, milí kouřící, vážně byste si nemohli od těch dveří trochu popojít?

Velká akce se chystá na celé fakultě – setkání s jejími absolventy. O přípravách informujeme nyní, jak setkání opravdu proběhlo, napíšeme příště. Také informujeme o kulturním dění na fakultě, nebylo ho málo. Nebo jsme pro vás zjistili, co znamená tajemná zkratka „U3V“ a jak se liší od „CŽV“.

V neposlední řadě, v nedávné době o naší fakultě psali na naší pražské kolegyni, FSV. Jak? Velmi dobře. Otázka je, jestli správně… V čem jsme podle pražské fakulty lepší, se dočtete dále v čísle. Nyní mi nezbývá, než vás ponechat vašemu rozjímání nad Halasem. Nechť se vám líbí.

blog comments powered by Disqus