Česko-německý den představil významné odborníky z oblasti ekonomie | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Česko-německý den představil významné odborníky z oblasti ekonomie

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Lada Poštulková (Neděle, 20. říjen 2013)

„Budete chtít sluchátka?“ ptá se slečna za pultem. Po této otázce si rozhodně oddechli ti účastníci Česko-německého dne, pro které je němčina španělskou vesnicí. Česko-německý den je akce, kterou po předchozích úspěšných ročnících pořádá Mezinárodní politologický ústav ve spolupráci s nadací Konrad-Adenauer Stiftung a Hospodářskými novinami v aule naší fakulty. Jeho nezbytnou součástí je konference na téma Tajemství německé konkurenceschop­nosti, sociálně-tržní hospodářství, kde měli studenti možnost poslechnout si špičky z oboru.

Je úterý, patnáctý říjen. Blíží se devátá hodina ranní a dveře auly fakulty sociálních studií se otevírají. Nepřehlédnutelné cedule navigující účastníky do třetího poschodí naši fakulty napovídají, že začíná první panel konference na téma sociálně-tržního hospodářství v rámci Česko- německého dne.

Náročnost neodradila

Účastníci s kávou a koláčky v ruce naslouchají úvodním projevům Víta Hlouška a Wernera Böhlera. Bezprostředně poté začíná přednášet Sigfried F. Franke z budapešťské Andrássyho univerzity o hospodářském modelu Německa. Následují kratší prezentace expertů na téma Sociálně-tržní hospodářství jako motor konkurenceschop­nosti. „Může za daných okolností v České republice fungovat německý model sociálně-tržního hospodářství?“ ukončuje Jana Gutiérrez Chvalkovská z Univerzity Karlovy svou řeč a podněcuje tím zajímavou diskuzi. Dále máme příležitost vyslechnout si projevy Matthiase Bauera z Konrad-Adenauer Stiftung, Pavla Mertlíka z Bankovního institutu a Oldřicha Krpce z Masarykovy univerzity.

Celá konference rezonuje na vlně vysoké odbornosti. „Měl jsem obavu, že příspěvky z dnešního dopoledne mohou být pro studenty až příliš odborné. Přece jen ne každý má takový přehled v oblasti ekonomie,“ uvedl jeden z hlavních organizátorů akce Vratislav Havlík. Ovšem to, že přednášející dokázali studenty opravdu zaujmout, potvrdila studentka třetího ročníku politologie a žurnalistiky Barbora Gavendová. „Akce, které pořádá Mezinárodní politologický ústav, navštěvuji pravidelně. Dnes si mne svým projevem získal především Pavel Mertlík z Bankovního institutu, a to konkrétně myšlenkou modelu zaměstnanosti ve veřejné správě,“ míní Gavendová.

Diskuze a telecí „bratwursty“ trhákem dne

Odpolední část programu je ve znamení debaty na téma Hospodářské modely České republiky a Německa. Letmým pohledem okolo sebe zjišťuji, že účastníků výrazně přibylo. „V odpoledním panelu se ukázalo, že diskuze studenty baví, neboť opravdu zůstali až do konce a kladli věcné otázky,“ popisuje situaci organizátor Havlík. Ke konci debaty již většina studentů jedním okem pošilhává po nedalekém atriu, kde se připravuje raut složený výhradně ze specialit české a německé kuchyně. Hlad je krutý a tak zanedlouho na stolech nezbude nic než drobky.
Zdánlivě pro studenty nejatraktivnější bod programu, film Jerichow, se nedočkává příliš hojné účasti. Ovšem možná právě díky takto komorní atmosféře si všichni diváci film užili.

blog comments powered by Disqus