Je úterý, patnáctý říjen. Blíží se devátá hodina ranní a dveře auly fakulty sociálních studií se otevírají. Nepřehlédnutelné cedule navigující účastníky do třetího poschodí naši fakulty napovídají, že začíná první panel konference na téma sociálně-tržního hospodářství v rámci Česko- německého dne.
Náročnost neodradila
Účastníci s kávou a koláčky v ruce naslouchají úvodním projevům Víta Hlouška a Wernera Böhlera. Bezprostředně poté začíná přednášet Sigfried F. Franke z budapešťské Andrássyho univerzity o hospodářském modelu Německa. Následují kratší prezentace expertů na téma Sociálně-tržní hospodářství jako motor konkurenceschopnosti. „Může za daných okolností v České republice fungovat německý model sociálně-tržního hospodářství?“ ukončuje Jana Gutiérrez Chvalkovská z Univerzity Karlovy svou řeč a podněcuje tím zajímavou diskuzi. Dále máme příležitost vyslechnout si projevy Matthiase Bauera z Konrad-Adenauer Stiftung, Pavla Mertlíka z Bankovního institutu a Oldřicha Krpce z Masarykovy univerzity.
Celá konference rezonuje na vlně vysoké odbornosti. „Měl jsem obavu, že příspěvky z dnešního dopoledne mohou být pro studenty až příliš odborné. Přece jen ne každý má takový přehled v oblasti ekonomie,“ uvedl jeden z hlavních organizátorů akce Vratislav Havlík. Ovšem to, že přednášející dokázali studenty opravdu zaujmout, potvrdila studentka třetího ročníku politologie a žurnalistiky Barbora Gavendová. „Akce, které pořádá Mezinárodní politologický ústav, navštěvuji pravidelně. Dnes si mne svým projevem získal především Pavel Mertlík z Bankovního institutu, a to konkrétně myšlenkou modelu zaměstnanosti ve veřejné správě,“ míní Gavendová.
Diskuze a telecí „bratwursty“ trhákem dne
Odpolední část programu je ve znamení debaty na téma Hospodářské
modely České republiky a Německa. Letmým pohledem okolo sebe zjišťuji, že
účastníků výrazně přibylo. „V odpoledním panelu se ukázalo, že
diskuze studenty baví, neboť opravdu zůstali až do konce a kladli věcné
otázky,“ popisuje situaci organizátor Havlík. Ke konci debaty již
většina studentů jedním okem pošilhává po nedalekém atriu, kde se
připravuje raut složený výhradně ze specialit české a německé kuchyně.
Hlad je krutý a tak zanedlouho na stolech nezbude nic než drobky.
Zdánlivě pro studenty nejatraktivnější bod programu, film Jerichow, se
nedočkává příliš hojné účasti. Ovšem možná právě díky takto
komorní atmosféře si všichni diváci film užili.
O zajímavé dotazy nebyla nouze (autor: Markéta Turková)
blog comments powered by Disqus