Nepozvat prezidenta bylo správné rozhodnutí, říká rektor Mikuláš Bek | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Nepozvat prezidenta bylo správné rozhodnutí, říká rektor Mikuláš Bek

Do rubriky Univerzita napsala Kateřina Špičáková (Pátek, 25. říjen 2013)

Tradičních oslav 28. října se na Pražském hradě pravidelně účastní rektoři českých univerzit. Letos ale prezidentská kancelář dva nepozvala. Jedním z nich je rektor naší univerzity Mikuláš Bek. Prezident své rozhodnutí odůvodnil tím, že ho Bek urazil. Podle Beka prezidentovi, jenž je zároveň čestným předsedou strany, která nese jeho jméno a voleb se účastní, vadí, že mu koncem září neumožnil přednášet na půdě univerzity.

Máte pocit, že jste urazil hlavu státu?

Ne, takový pocit nemám. Už ve čtvrtek jsem zveřejnil důvody, proč jsem nepovažoval přednášku pana prezidenta v předvolebním čase na půdě univerzity za možnou. V odůvodnění pro Jihomoravský kraj, který přednášku chtěl zorganizovat, jsme také vyjádřili naději, že pan prezident přijede jindy.

Prezident Zeman v pátek podle serveru idnes.cz prohlásil, že kdo nepřijme jedno pozvání, nemůže počítat s druhým. Nemáte chuť se teď zachovat stejně?

Rozhodně ne. Představitelé dvou tak významných funkcí, jako je prezident státu a rektor univerzity, by se k sobě měli chovat s úctou, a být schopní občas něco překousnout.

Jaké měli rektoři Masarykovy univerzity vztahy s předchozími prezidenty?

Dosud se nic podobného nestalo.

Jak myslíte, že se vztah mezi vámi a prezidentem bude vyvíjet do budoucna? Je to vůbec pro univerzitu důležité?

Myslím, že je významné, jak se k sobě chovají prezident a zástupci univerzit, a to nejen pro univerzity samotné, ale i pro veřejnost. Čekám, že i tato kauza bude mít standardní vývoj. Přímo s prezidentem jsem ale nekomunikoval, i to odmítnutí přednášky bylo zprostředkované přes Jihomoravský kraj. Nevím ani, zda se prezident seznámil s důvody, proč jsem ho na univerzitu nepozval.

Co znamená „standardní průběh kauzy“?

Považuji za normální, že se prezident ukáže na univerzitě. A považuji za přirozené, že se rektoři budou účastnit oslav 28. října.

Jak vnímáte podporu, kterou vám vyjádřili rektoři vysokých škol tím, že se odmítli zúčastnit oslav na Pražském hradě?

Této podpory si velmi vážím. Je to shoda rektorů na základních hodnotách akademického světa.

A jak vnímáte to, že se tři rektoři těchto oslav zúčastní?

Nebudu je soudit. Chápu, že státní a veřejné univerzity mají jiné postavení. Chápu proto, že se oslav musí zúčastnit rektor Univerzity obrany. Co se týče účasti ústeckého rektora, tak můžu přemýšlet o tom, jak je Univerzita Jana Evangelisty Purkyně významná a jakou má vnitřní kulturu. Zřejmě jinou. Na Masarykově univerzitě panuje shoda v tom, že nepozvat prezidenta během předvolebních kampaní bylo správné rozhodnutí. Utvrzují mě v tom i ohlasy studentů nebo Akademického senátu. Jsem rád, že jsme se shodli na tomto základním principu.

Oslav se na protest nezúčastní i někteří primátoři. Víte o tom, jak se zachová brněnský primátor Roman Onderka?

Nevím. Z mého pohledu to není důležité. Tato kauza se týká vztahu prezidenta a univerzit. Je to spor o hranici politické agitace. Podle prezidenta Zemana stačí, když nebude mluvit o aktuálních tématech, a už to agitace není. Podle mého to ale agitací zůstává.

Zúčastníte se jiné oslavy státního svátku 28. října?

O tom jsem ještě nepřemýšlel. Budu o tom ještě uvažovat, když jsem nakonec v Brně. Koná se tu hudební festival Moravský podzim, tak možná půjdu tam.

blog comments powered by Disqus