Francouzské divadlo je i pro ty, co francouzštinu neovládají | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Francouzské divadlo je i pro ty, co francouzštinu neovládají

Do rubriky Kultura napsala Andrea Gabrielová (Pátek,  1. listopad 2013)

Festival francouzského divadla pořádaný studenty Pedagogické fakulty a dobrovolníky z Francie odstartoval v pondělí tematickou poezií Zpěvy sladké Francie. V pátek večer jej zakončí představení českých studentů a francouzských amatérských herců z Pernes-les-Fontaines v divadle Polárka.

Před pěti lety začala Miroslava Novotná vyučovat na Pedagogické fakultě kurz věnovaný francouzskému divadlu. Studenti pod jejím vedením za tu dobu nacvičili více než dvacet představení. A před rokem založili tradici Festivalu francouzského divadla.

Festivalu se účastní i ochotníci z Francie. „Na konci každého semestru hrajeme pro publikum to, co jsme během semestru připravovali. Předloni jsme hráli dvě představení pro Francouze v Marseillan, kde nás viděli i ochotničtí herci z Pernes-les-Fontaines. Potom přijeli oni k nám loni na náš první společný festival. Letos v březnu jsme zase jeli my hrát na jejich festival,“ vysvětlila Novotná počátek česko-francouzské spolupráce.

Zatímco studentští herci francouzštinu ovládat musí, pro diváky taková podmínka neplatí. „Divadelní představení jsou i podívané – doplněné pantomimou, nebo jde o absurdní divadlo,“ uvedla Novotná. Ke každému představení připravuje českou anotaci, která divákům orientaci v ději ulehčí.

Kurz Dramatická výchova ve výuce francouzského jazyka si studenti mohou zapisovat opakovaně. Díky tomu se skupinka zhruba patnácti studentů příliš nemění. „Občas přijde někdo nový a někdo zase odejde, ale když už si to někdo zapíše, tak většinou na delší dobu, ne jen na jeden semestr,“ upřesnila studentka Pavla Randáková. „Chodí jenom lidi, které to opravdu baví. Předpokladem je samozřejmě umět francouzsky,“ dodala.

Na počest Jeana Cocteaua

Druhý ročník festivalu herci organizují na počest padesátiletého výročí úmrtí spisovatele a dramatika Jeana Cocteaua. Pozvání proto přijal i jeden z největších odborníků na jeho dílo profesor Jean Touzot. Příznivci francouzštiny tak mohli během celého týdne navštívit přednášky tohoto profesora z pařížské Sorbonny. Spolu s ním do Brna přijel i odborník na středověkou španělskou a francouzskou historii a literaturu Denise Menjota z Lyonu.

Součástí programu byl také varhanní koncert, na němž vystoupil Joël Hána a proděkan Vladimír Richter, který festival zaštítil. „V mém podání zazněly drobnější vokální skladby Alberika Mazáka, Felixe Kadlinského, Marc Antoine Charpentiera a také pozdně středověký chorál s tropem O Maria, celi via,“ uvedl Vladimír Richter. Společný koncert se studenty mu přináší radost spojenou s předáváním zkušeností a podle něj je tento pocit smyslem práce všech pedagogů.

Posledním bodem programu je představení dvou her Les Mariés de la Tour Eiffel a Il y avait foule au manoir v divadle Polárka v pátek večer od 19 hodin. Hrát budou čeští i francouzští herci a výtěžek poputuje na provoz festivalu.

blog comments powered by Disqus